10 razloga za gledanje Newsrooma
Published On 14/09/2013 » 2210 Views» By Uriel » Film

The Newsroom je najnovija serija poznatog pisca Aarona Sorkina, odgovornog za hit seriju The West Wing i film The Social Network. Serija se prikazuje na HBOu i trenutno je pri kraju druge sezone. Newsroom prati svakodnevicu jedne TV kuće, tj. redakciju njihove glavne informativne emisije, te zaokret dotične od sadržaja krojenog za dizanje broja gledaoca prema pravom novinarstvu. U nastavku teksta pročitajte deset razloga zbog kojih bi se i vi trebali početi gledati The Newsroom.

The Newsroom

1. razlog: prvih 10 minuta, prve epizode.

Na početku prve epizode se uključujemo u panel intervju u kojem sudjeluju jedan demokrat, jedan republikanac te Will McAvoy, glavni protagonist serije kojeg odlično glumi Jeff Daniels (da, ONAJ Jeff Daniels iz Glup i gluplji :) ). Usred serije standardnih pitanja i odgovora, na koja političari odgovorima pokušavaju skupiti političke bodove, a naš protagonist daje bullshit odgovore samo da ne stane nekome na žulj, dolazi pitanje iz publike “Zašto je Amerika najbolja zemlja na planeti?”, a moderator rasprave ne prihvaća Willov bullshit odgovor. A mi dobivamo odličan uvod u seriju i razlog za gledanje dotične. :)

2. razlog: stvarne vijesti

Za razliku od The West Winga, koji je pratio fiktivne predsjednike i njihov uži kabinet kroz fiktivne krize, u Newsroomu pratimo fiktivnu redakciju kako obrađuje stvarne vijesti. Gledajući The Newsroom ćete još jednom proći kroz krize i vijesti kroz koje ste već prošli i zapravo znate kako završavaju. Kako radnja počinje u 2010., prvi stvari događaj koji će Will i ekipa pokrivati je izlijevanje nafte iz Deepwater Horizon naftne bušotine u Meksičkom zaljevu. Iako to zvuči kao automatski spoiler, zapravo dodaje šarmu serije, pogotovo jer vam garantiram da će vas ova fiktivna redakcija bolje informirati o tim istim događajima nego što su to radili stvarni mediji. I tu dolazimo do razloga broj tri.

3. razlog: kritika modernih medija

Pravi je gušt gledati kako bi stvari trebale funkcionirati u jednoj odgovornoj redakciji. Nažalost, današnji mediji sve manje i manje razmišljaju o informiranju, a sve više i više o zaradi. I tu dolazimo do velikih problema. Tiskani mediji umiru, rađa se copy paste novinarstvo, a na televiziji nam se u prime timeu serviraju sapunice umjesto ozbiljan TV program. Sličnu degradaciju proživljavaju informativne emisije u koje se sve više uvlače žute vijesti. Američke TV kuće su već davno zaražene tom bolešću, dok Hrvatska na sreću kaska za tim fenomenom. Hrvatski primjer bi bio dnevnik Nove TV u kojoj se sve više i više vidi žutila, a to je promjena koja je počela povratkom Ive Gačić iz SAD i njenim prelaskom na poziciju direktorice informativnog programa Nove TV. Žalosno je da je jedan od najboljih izvora informacija u SADu komičarski show na Comedy Centralu (The Daily Show), a otpušteni istraživački novinari nalaze posao u Hollywoodu radeći za fake redakciju Newsrooma.

4. razlog: Aaron Sorkin

Po mnogima jedan od najboljih scenarista današnjice za TV i film, Sorkin je dobitnik mnogih nagrada za svoj rad. Njegov The West Wing je samo u prvoj sezoni osvojio rekordnih devet nagrada, a serija mu je priskrbila i prestižnu Peabody nagradu. The Social Network mu je priskrbio Oskara, Zlatni Globus i BAFTU. Njegov način pisanja, iako često kritiziran, je jedinstven i fascinantan. Ako volite dijaloge, gledajte njegove serije!

5. razlog: nasmijat će vas

Iako se u trenutcima čini preozbiljna, serija ima i dobru dozu humora.

6. razlog: ima poruku

Jednostavno obožavam serije koje vam osim zabave daju materijal za razmišljanje. The Newsroom nije standardni 22 minutni sitcom koji vas pokušava nasmijati kratkim forama sa “autentičnim” smijehom iz publike u pozadini. Očekujte skoro sat vremena inteligentnog dijaloga, suptilnog humora i teme za odrasle koje će tražiti od vas razmišljanje. Od Boston Legala nije bilo bolje serije za odrasle na televiziji.

7. razlog: Will and Mac

Za one koji vole ljubavne priče tu su Will i Mac, razdvojen par s burnom prošlošću koji su sad prisiljeni raditi zajedno. Oni su Jim i Pam ovog ureda, a dok gledamo epizode i razmišljamo “hoće li ili neće i kad?”, možemo uživati u njihovim genijalnim međusobnim interakcijama s minimalnom dozom patetike. Kemija između glumaca je fantastična tako da ovaj subplot nimalo ne oduzima od čara serije već ga nadopunjuje.

8. razlog: Olivia Munn

Ovo je jedna od rijetkih glumačkih uloga Olivije Munn u kojoj joj nije jedini zadatak popraviti vizualni dojam tj. izgledati dobro. Ulogu zgodne, pametne i socijalno zaostale ekonomistice odrađuje fantastično i pravo ju je osvježenje gledati u ovoj ulozi. Jeste li znali da tečno govori japanski?

9. razlog: Jane Fonda

Iako se rijetko pojavljuje u seriji, svakim dolaskom na scenu Jane Fonda uspijeva ukrasti seriju svaki put kad je vidimo. Iako ima 76 godina, izgleda fantastično te izvrsno glumi ulogu voditeljicu ogromne korporacije koja proživljava unutarnji sukob sličan sukobu prioriteta u redakciji koja vodi informativni program njene TV kuće.

10. razlog: jednostavno je fantastična serija i trebate ju pogledati :)

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>