21 gram
Published On 08/12/2010 » 967 Views» By Kreso » Film

21 Grams, SAD, 2003, 120min, Discovery Film
R: Alejandro Gonzalez Inarritu
Uloge: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg

Koliko vrijedi naš život i kako se prst sudbine može lako poigrati s nama prikazuje meksički redatelj Inarritu u svom drugom filmu koji je nedavno imao hrvatsku DVD premijeru. Višestruko hvaljen i nagrađivan film uistinu je vrijedan svake nominacije i svake nagrade, a Inarritu se pokazuje kao jedan od mogućih vođa nove generacije filmaša mudraca.

Priča prati troje likova, matematičara Paula (Penn) koji je teško bolestan i čeka transplataciju srca, bivšu ovisnicu Christinu (Watts) te bivšeg kriminalca Jacka (Del Toro) preobraćenog na kršćanstvo. Njihove živote će iz korijena promijeniti stravična prometna nesreća tragičnih posljedica. Redatelj Inarritu se koristi takvim oblikom naracije da ubacuje jedne za drugim međusobno nepovezane scene koje se na kraju slažu u fascinantan mozaik. Iako je ponekad malo teže pratiti priču zbog stalnih vremenskih skokova na kraju je to ipak bio pun pogodak.

Alejandro Gonzalez Inarritu se svijetu predstavio jednim od najboljih meksičkih filmova zadnjih godina, Pasjom ljubavi (Amores Perros), a sada nastavlja u istom ritmu i sa vrlo sličnom radnjom samo sa američkim glumcima. Svo troje glumaca su izvanredno odradili svoje uloge, a Naomi Watts (Krug, Mulholland Drive) i Benicio Del Toro (dobio Oscara za Traffic) su bili i nominirani za Oscara, dok ga je Sean Penn i dobio, istina za ulogu u Mističnoj rijeci, ali i ova uloga je podjednako fascinantna. Uz tako dobro ukomponirani trio za cijelo vrijeme trajanja filma bit ćete potpuno usredotočeni na priču i čak suosjećati i proživljavati događaje sa likovima. Možda vas (kao mene) film potakne i na razmišljanje o delikatnoj temi vrijednosti ljudskog života, koji kako nam poručuju autori filma teži 21 gram (odnosno toliko izgubimo prilikom smrti). To nam samo kaže koliko je naš život krhak i koliko ga trebamo više cijeniti nego što činimo u uobičajenim dnevnim situacijama prepunim stresova. Svakako film sa samog vrha ljestvica najboljih filmova prošle godine, a ako vas ne uspije barem malo dirnuti i potaknuti na razmišljanje, onda ste stvarno mrtvi iznutra.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>