A Feast for Crows (George R.R. Martin)
Published On 11/12/2010 » 1879 Views» By Debeli Demon » Knjige

a feast for crowsKnjiga koju sam čekao gotovo godinu dana, a za primjerak sam bio spreman prodati braću u bijelo roblje, nastavak vjerojatno najopsežnijije fantasy sage u povijesti književnosti: A Song of Ice and Fire: A Feast for Crows. No, kao što sam već jednom spomenuo A Song of Ice and Fire je mnogo više od obične fantasy sage, to je povijesni roman u kojem Martin nevjerojatnom vještinom prikazuje sudbinu kraljevstava, njihovih kraljeva, plemstva, vojnika i na kraju običnih ljudi, i to s realnošću koje se nebi posramili ni velikani realizma poput Tolstoja i Balzaca. Martin je opet uspio napisati 700 stranica zanimljive radnje, a da pritome nije podlegao klišejima i već toliko isfuranim motivima knjiga koje se samo nominalno svrstavaju u isti žanr.

Pošto hrvatski prijevod još nije dostupan bio sam prisiljen pročitati knjigu na engleskom i tek se tu vidi ona druga strana koju koristi Martin, a to su arhaični engleski izrazi koji izvrsno dopunjavaju srednjevjekovni ugođaj koji vlada u njegovim djelima. No pročitavši knjigu ostali smo ispunjeni dvojnim osjećajim. Prvo na izlazak sljedeće knjige morat će mo čekati godinu dana, što nikako nije prihvatljivo jer mislim pa kaj ću radit do onda? Drugi dio je činjenica da će umjesto najvaljenih 7 knjiga navodno biti 9 što je u jednu ruku izrsno ali to i otprilike znači da će mo na rasplet sage morati pričekat još cca 6 godina.

P.S. Primjetit će te da u su neki aspekti radnje u ovom nastavku potpuno izostavljeni, nemajte brige na kraju vas čeka pismo autora u kojemu je sve pomno objašnjeno.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>