Aleksandar Veliki
Published On 08/12/2010 » 1665 Views» By Kreso » Film

Alexander, V.Britanija/Njemačka/Nizozemska/SAD, 2004, 173min, Blitz
R: Oliver Stone
Uloge: Colin Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto, Anthony Hopkins, Val Kilmer

Makedonski kralj Aleksandar jedna je od najpoznatijih ličnosti povijesti staroga vijeka i nema dvojbe da je prijenos mita o njemu na veliko platno bio pravi izazov. Tog izazova se prihvatio Oliver Stone i odlučio napraviti film o životu velikoga kralja, no pitanje je da li je napravio i veliki film?

Odgovor na gore postavljeno pitanje nije nimalo lagan jer kad su u pitanju povijesni spektakli na koje su utrošeni milijuni i milijuni dolara filmskih studija, nekako se najteže donose zaključci. No, definitivno je da Stone u svojem uratku nije podbacio no isto tako nismo ni dobili filmski događaj godine kako su mnogi najavljivali. Najveći problem u Stoneovom filmu je taj što imamo dojam kao da ni sam redatelj u određenim trenucima nije znao kako prikazati svog junaka. Jer, iako na bojnom polju pokazuje veliku hrabrost i odvažnost Aleksandar (vrlo dobri Farrell) u trenucima odmaranja od bitaka i uživanja u krilu svojih partnera razmišlja i preispituje svoje odluke i zamršeni odnos sa majkom Olimpijom (Jolie) te još zamršeniji sa svojim prethodnikom i ocem Filipom (Kilmer). Sve to bi bio plus filmu da Stone u tome ne pretjeruje i ponekad se čini da je Aleksandar plašljivi dečkić koji bez dominantne majke ne može ništa. E pa to nije junak o kakvom smo učili….

Pohvaliti prije svega treba fantastično režirane scene bitaka i prekrasan pejzaž te rekonstrukciju drevnih gradova, prije svih Babilona. Završni dvoboj Aleksandra i njegovog konja Bukefala sa indijskim slonovima samo je šlag na tortu… Na kraju kad se zbroje svi minusi i plusevi Aleksandar Veliki je film koji se svakako isplati pogledati, pogotovo u sve bolje opremljenim zagrebačkim kinodvoranama. Također, iako smo dojma da nam je Stone ostao malo dužan ne treba sumnjati da će ovaj film voditi jednu od glavnih riječi na predstojećim nagradama za Zlatni globus i Oscar.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>