Amarcord
Published On 09/12/2010 » 1160 Views» By Kreso » Film

Amarcord, 1974, Italija, 120min, Issa Intercom
R: Federico Fellini
Uloge: Bruno Zanin, Magali Noel, Armando Brancia, Pupella Maggio, Luigi Rossi

AmarcordKada promatamo zlatno razdoblje talijanskog filma koje je iznjedrilo nekoliko veličanstvenih filmova koje su podarili najplodniji autori (Rossellini, Fellini, Visconti, Antonioni…), nekako jedan naslov iskače sa svojom toplinom, veseljem i veličanjem života. To je Fellinijev ¨Amarcord¨, film koji je nastao kao njegova oda ljubavi prema životu, Italiji, filmu, a pogotovo kao posveta svojem rodnom gradu, Riminiju.

Radnja filma odvija se u predrevolucionarno doba, u jednom malom talijanskom gradu, upravo po dolasku Mussolinija na vlast. Osim slavljenog Ducea (iako ne baš od svih), pažnju muškaraca u gradu plijeni zanosna Gradisca (vrhunska uloga Magali Noel). Mladići na vrhuncu puberteta osim nje, mašatju o prsatoj prodavačici te čine razne nestašluke u školi. Tu je još i ludi stric koji se penje na drvo i zahtjeva ženu te još niz scena koje se urezuju u pamćenje, ali i u filmsku povijest.

Iako je ¨La Strada¨ (Ulica) Fellinijev najpoznatiji film, za ¨Amarcord¨ možemo reći da je najobožavaniji. Jednostavno prekrasan prikaz jednog običnog života u jednog prekrasnom gradu gdje svi sve poznaju i gdje se sve zna, Fellini je snimio s toliko ljubavi da je očito da je riječ o posveti svojem rodnom gradu Riminiju. Ono što oduševljava je njegov stil, lakoća kojom nam likovi postaju dragi, iako nisu uvijek karakterno takvi. Tako primjerice mrzovoljni otac ili lokalna prostitutka u Fellinijevoj karakterizaciji postaju nam jednako bliski kao primjerice i dobroćudni mladić željan prvog seksualnog iskustva. A pohvalu treba dati i domaćim distributerima koji su omogućili da ovo remek-djelo možemo gledati na DVD-formatu, remek-djelo koje i nakon više od 30 godina ne blijedi. Valja spomenuti da je ¨Amarcord¨ dobitnik i Oscara za najbolji strani film, a Fellini je od Akademije 1993. primio i počasnog Oscara za cjelokupni rad u filmskoj umjetnosti. Iste godine veliki talijan umire, ali ono što je ostavio za sobom neće nikada.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>