Barbarske invazije
Published On 09/12/2010 » 895 Views» By Kreso » Film

Les Invasions Barbares, Kanada/Francuska, 2003, 96min, Blitz
R: Denys Arcand
Uloge:Remy Girard, Stephane Rousseau, Marie – Josee Croze, Marina Hands

Gore naslovljeni film, proizašao iz kanadsko-francuske produkcije je svoje najveće trenutke imao otprilike točno prije godinu dana. Naime, upravo tada je osvojio najvažnije kategorije nagrade Cesar, koju dodjeljuje Francuska akademija za film, a nešto kasnije se okitio i Oscarom za najbolji film sa neengleskog govornog područja. Sve to je odaslalo film u najdalje kuteve svijeta s ciljem da svojom toplinom i ozračjem osvoji publiku….

Remy je teško bolesni pedesetogodišnjak koji provodi zadnje trenutke života. Kraj njegova bolničkog kreveta nalazi se jedino supruga Louise, koja nagovori sina Sebastiena, koji inače živi i radi u Londonu, da provede posljednje dane svoga oca uz njega. Otac i sin inače nisu u baš dobrim odnosima. Međutim, kada vidi svog umirućeg oca Sebastien je spreman učiniti sve kako bi očevi posljednji dani prošli u što ljepšem ozračju, pa osim što mu sam nađe sobu, pobrine se da bivši Remyevi prijatelji, ljubavnice, studenti budu uz oca i da se svi prisjete lijepih trenutaka iz života….

Jedna vrlo topla i lijepa priča, pa iako se sve događa zbog smrti glavnog lika, film odiše toplinom, vedrinom i ljepotom života. Jer, iako je Remy kroz život radio stvari zbog kojih ne bi baš trebao biti ponosan (stalno varao ženu, imao afere s studenticama, pušio travu…) on zbog ničega ne žali i upravo to ga približava svom naoko različitom sinu. Iskrenost je najvažnija, ma kakva god istina bila i kakve god različitosti bile. Zbog toga su sa Remyem smrt dočekali i bivša žena i bivše ljubavnice i sin, pa i kćer negdje tamo na Tihom Oceanu. Kad bi se moglo birati, to je smrt kakvu bi misli, svatko od nas izabrao.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>