Big Fish
Published On 08/12/2010 » 905 Views» By Kreso » Film

Big Fish, SAD, 2003, 124min, Blitz
R: Tim Burton
Uloge: Ewan McGregor, Albert Finney, Alison Lohman, Billy Cudrup, Jessica Lange, Steve Buscemi, Helena Bonham Carter, Danny DeVito

Nakon nekoliko godina lutanja i nekoliko filmskih podbačaja (Planet majmuna), Tim Burton se svojim novim filmom vraća tamo gdje mu je mjesto, znači, u sam vrh Hollywoodske branše. Krupna riba je veliki film koji svima nam dragog ekscentrika Tima prikazuje u punoj formi.

Edward Bloom (McGregor i Finney) svojim pričama sa elementima nevjerojatnog oduševljava sve oko sebe, osim svog sina Willa (Cudrup). Will je uvjeren da su sve tatine priče laži i nakon što se oženi i odseli u Pariz tri godine ne prozbori ni riječ sa ocem. Međutim, nakon što se otac teško razboli i bude na samrti, Will se vraća kući i otkriva da nisu očeve priče toliko neistinite….

Ne baš tipična priča za Burtona snimljena je na njegov tipičan način. Puno prekrasnih slika, boja i pejzaža, što sve izgleda kao da je izašlo iz neke prekrasne slikovnice. Osim toga, Burton je okupio izvanrednu ekipu koja je vidno uživala snimajući ovu bajkovitu pripovijest. A ovoga puta vrlo brižni Tim nam poručuje da vjerom u sebe i svoje mogućnosti i ono što se čini nemogučim ustvari nam je na dohvat ruke. Pa što ako se prepričavajući događaje malo i zanesemo? Nikome ne škodi. Kao što na kraju filma mladi Will kaže ocu: ˝Sva lica su bila nasmiješena˝, upravo takvo će biti i vaše nakon gledanja ovog filma. Iako je riječ o vrhunskom filmskom uratku, pravom malom remek-djelu, to što se nakon filma jednostavno osjećate bolje i sretnije najveća je nagrada.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>