Bloc party – a weekend in the city
Published On 09/12/2010 » 1181 Views» By Ivan » Glazba

U posljednjih nekoliko godina pojavljuje se sve više mladih otočkih bendova čiji albumi prvijenci redovito kupe samo hvalospjeve kritike. Najrazvikaniji od njih zasigurno su Franz Ferdinand i Arctic Monkeys, no ne treba zaboraviti ni bend koji je 2005. objavio jedan od ponajboljih rock albuma današnjice. Taj album je “Silent Alarm”, oni su Bloc Party. Nakon dvije godine potrebno je bilo nastaviti dalje. Ipak, mlade bendove često slijedi “prokletstvo drugog albuma”. Često nakon sjajnog debija mladi bendovi ne znaju kud bi dalje, nastaviti s istim i riskirati gubitak publike zbog ponavljanja ili učiniti nešto novo, pa riskirati propast zbog neiskustva.

Bloc Party su se odlučili za drugu opciju, a ipak elegantno zaobišli kletvu nastavka karijere.

Bloc partyZvuk novog albuma “A Weekend In The City” se znatno razlikuje od onog što nam je bilo ponuđeno na “Silent Alarmu”. Ovaj album je mračniji, ozbiljniji i na svoj način dublji. Glazbom se pokušava opisati što to znači biti dvadesetineštogodišnjak u britanskoj metropoli. To uopće ne znači da je ovaj album poziv na lude provode u Londonu. Upravo suprotno. Ovo je oštra kritika društvenog licemjerja, vjerske netolerancije, homofobije, rata i rasizma s naglaskom na samoću i razočaranje. Ljudi su opisani kroz drogu, promiskuitet pa i smrt. Mračniji nego ikad, no ipak ne preudaljeni od ideje britanskog novovalnog rocka, Bloc Party funkcioniraju sasvim dobro i na albumu koji je možda za nijansu slabiji od briljantnog “Silent Alarm”.

Cijeli album bi se mogao razlučiti na dvije cjeline koje se sasvim dobro nadopunjuju. Prvi dio albuma čine žešće pjesme s naglašenom notom kritičnosti. “Song For Clay”, “Hunting For Witches”, “Uniform” i “Prayer” su udarci realnosti u glavu kroz glasnu mješavinu gitara i elektronike. Govore o traženju dežurnog krivca, egoističnosti koju donosi slava, težnji prema višem koje je gotovo nemoguće naći, licemjerju i jednoličnosti mladih. Frontmen i tekstopisac Kele Okereke u svojim tekstovim daje cijelu sociološku analizu tekstovno opisujući probleme i mane londonskog društva. Najbolji primjer za to je pjesma “Uniform” gdje o buntovništvu mladih nove generacije govori tek kao o kalupu kojem ih je podučio MTV.

Tekstovi, uključujući i ogroman naglasak koji se na njih stavlja, mogu biti i najveći problem albuma jer traže doradu. Nekoliko nezgodnih stihova (poput eskapizma kroz sudoku i uspoređivanje istočnog Londona s vampirom) može pokvariti dojam, a opet i ne mora. Istovremeno vam se može sviđati ono što Okereke želi reći, ali ne i način na koji to nešto govori.

Drugi dio albuma izražava nostalgiju za jednostavnim vremenima. Pjesme tog dijela su laganije, melodičnije ali i instrumentalno manje zanimljive. Bloc Party postaje emocionalniji nego što je bio na prvom albumu a i u prvom dijelu. Dosta se igra na emotivnu kartu a i sami stihovi zvuče manje šlampavo. Kao poseban trenutak istaknuo bih “I Still Remember” hitoidni singl već objavljen u Americi. Ta bi pjesma mogla biti konačan hit koji bi Bloc Partyju donio prepoznavanje među najširim masama, jer realno gledano, usprkos svojoj kvaliteti, oni to još uvijek nemaju. Pjesma govori o dvojici dječaka između kojih se razvilo “nešto”, no ta žudnja je na kraju ipak ostala neostvarena i sve je ostalo na bliskom prijateljstvu. Kroz tu priču Okereke je izgradio iznimnu ljubavnu pjesmu koja je već postala prepoznata na internetu.

Na ovom albumu za produkciju je angažiran Garret Lee, odgovoran za posljednje albume U2 i Snow Patrola. Time su se možda odmakli od superoriginalnosti koju su kritičari slavili na “Silent Alarmu”, no Bloc Party su još uvijek ostali jedan jako dobar bend koji sad ima dva jako dobra albuma. “A Weekend In The City” je album koji tjera na razmišljanje i traži kritičnost prema svijetu u kojem se nalazimo i društvu kojem pripadamo. Istovremeno traži i žestinu i nostalgičnu melankoličnost, a sve s ciljem da svjesno razotkrije sliku onoga što trenutno je život dvadesetineštogodišnjaka, a nikako ne što bi trebao biti.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>