Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Published On 03/12/2010 » 2047 Views» By Uriel » Film

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, UK/USA, 82 min, 2006
R: Larry Charles
Uloge: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson, Ken Davitian

Sacha Baron Cohen, s ovim filmom postavlja nove standarde za skrivenu kameru. Jer, Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan to jest. Jedna dugometražna emisija skrivene kamere.

Sam film nije mogao dobiti bolju propagandu od one koju je Sacha Baron Cohen, tj. njegov alter ego Borat pripremio. Sama činjenica, da su dva predsjednika u Bijeloj kući imali taj film kao službenu temu razgovora, govori puno. Nakon gledanja filma, postavlja se prirodno pitanje, a koji predsjednik se kojemu treba žaliti? Naime, kao što ćete i sami vidjeti, film više kritizira američko društvo nego što ismijava Kazahstan. Sacha kroz film, glumeći kazahstanskog novinara, priprostog i jednostavnog uma, koji iz svojih sugovornika i ljudi oko sebe izvlači ono najgore (ksenofobiju, nevjerojatne rasističke izjave… itd.). Sve to neodoljivo podsjeća na rad Andy Kaufmana prije 3 desetljeća koji je stvarao mnoge kontraverze sa svojim alter egom Tonyem Cliftonom. Baš kao i Kaufman, Sacha ne prestaje s glumom kad stvari postanu grublje, pa čak i kad mu prijete (ili dobija) batine.

Radnja filma je poprilično jednostavna i oslanja se na radnju iz serije Ali G. Kazahstansko Ministarstvo informacija je zadalo Boratu, popularnom kazahstanskom novinaru, da snimi dokumentarac o Sjedinjenim Američkim Državama, što on radi, na svoj jedinstven način. Dosta neočekivano, barem za ljude koji su pratili seriju, jest uvođenje ljubavnog zapleta u film. Za više detalja ćete ipak morati pogledati film. Jagshemash!

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>