Bujna mašta Olivije Joules (Helen Fielding)
Published On 04/12/2010 » 1201 Views» By Alba » Knjige

Zamislite da ste novinarka. I to modna novinarka. Da vam je posao oblačiti se u vintage Valentinove, ili Balenciagine haljine, napikavati na Manolicama na svim važnim modnih happeninzima, i pritom još možda «zbariti» kakvog filmskog producenta!? Eh, upravo to zanimanje je Helen Fielding namijenila glavnoj junakinji ovog romana, Oliviji Joules.

Ali, Oliviji sav taj glamur nije dovoljan. Ona želi biti ozbiljna novinarka, baviti se pitanjima od svjetske važnosti, poput terorizma. Stoga, pomoću svoje bujne mašte iskonstruira u svojoj glavi priču da je poznati holivudski producent, kojeg je upoznala na jednoj zabavi ustvari terorist. No, je li ona to sebi samo umislila, ili je zbilja otkrila «glavom i bradom» jednog od šefova Al-Quaide?!

Kako Olivija uz pomoć svoje intuicije ide ka otkriću, tako i čitatelj sve teže ispušta ovaj roman iz ruke.

Helen Fielding se proslavila «biblijom» chick-lit literature, knjigom «Dnevnik Bridget Jones», i započela velik trend romana o preemocionalnim i pomalo neprilagođenim modernim ženama. Ovom knjigom je krenula u malo drugačijem smjeru- ka špijunskom trileru. Na ženski način. I, prema mom mišljenju opet postigla pun pogodak, kao i s Bridget.

Roman je dovoljno napet da ga pratite i pročitate u jednom dahu, ali ipak i dovoljno zabavan i lagan da vas ne umori. Brza, i ne osobito zahtjevna radnja, te duhoviti dijalozi iako pomalo površni i nepretenciozni, dobro «nose» ovaj roman. Meni se on jako svidio, jer ne zahtijeva veliku koncentraciju, nego jednostavno odmara i zabavlja.

Upravo zato se i Hollywood dohvatio ove knjige, te se planira i film o Oliviji. No, kako je obično Hollywood «početak kraja» dobrog romana, preporučila bih ipak čitanje. No, možda ni film neće razočarati. Došlo je vrijeme da i žena u filmu «kicks-ass», i da Bond-djevojke postanu Bond-frajeri.

Share this post
About The Author

One Response to Bujna mašta Olivije Joules (Helen Fielding)

  1. Haljine says:

    Odlicna knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>