Collateral
Published On 09/12/2010 » 1043 Views» By Kreso » Film

Collateral, SAD, 2004, 116min, Blitz
R: Michael Mann
Uloge: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo

Kada veliki redatelj uzme velikog glumca i njemu posveti cijeli film rezultati su često klimavi. Otprilike s takvom bojazni smo očekivali Collateral, no na sreću Mann je preveliki redatelj, a u ovom slučaju pomoćnik Jamie Foxx izvrstan glumac da bi rezultati krenuli tim smjerom. Na kraju smo dobili triler kakav se samo poželjeti može kojem samo malo preočiti kraj kvari ukupni dojam.

Jer priča u kojoj taksist Max (Foxx) sanjari o vlastitoj kompaniji, ali ništa ne poduzima oko toga, već radije vozi ljude noću, a Vincent (Cruise) hladnokrvno radi svoj posao plaćenog ubojice razočaran viđenjem svijeta otvara mnoga pitanja. Međutim odgovora je malo (što je vjerojatno bio i Mannov cilj) i to samo u naznakama, u dijalozima dvojice junaka, koji su i najbolji i najupečatljiviji dio filma. Akcijske scene su režirane izvrsno, ali u Mannovom stilu, što znači da je kulisa vrlo važna, pa tu forma dosta dominira. Fotografija je možemo reći briljantna uvlači nas u potpunosti u priču i u dodir s glumcima, stvarajući vjernu atmosferu i ugođaj noći.

I tako uza sve ove vrline uživate u filmu sve do nekih 20 minuta prije kraja kada se Mann odlučuje na očekivani holivudski završetak. No na to smo već naviknuli tako da se to i ne može uzeti za preveliki minus. Tom Cruise izvrsno radi svoj posao i ulogu negativca, kojemu posijeđena kosa daje dodatnu draž. Međutim njegov partner Jamie Foxx je čak dominantniji i u određenim trenucima on preuzima ulogu nositelja filma i pokazuje da Hollywood dobiva novu zvijezdu, a Michael Mann se nakon filma o Mohammedu Aliju vratio na svoj teren na kojem se najbolje snalazi. Pa iako ne dostiže kvalitetu Manhuntera i Vrućine, Collateral je film koji se mora pogledati.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>