David Lynch, prava priča
Published On 08/12/2010 » 1444 Views» By Kreso » Film

Kako je David Lynch rođen 20. siječnja 1946. , od običnog momka iz Montane, koji je provodio sretno djetinjstvo u krugu obitelji, postao najutjecajniji, najčudniji i jedan od najcjenjenijih redatelja današnjice? Pravi odgovor vjerojatno zna on sam, no u ovom tekstu, kao pregledu njegove karijere, pobliže ću razjasniti njegove filmske putove.

Nakon sretnog djetinstva u Montani, Lynch se zaputio u Virginiju na koledž, što nije bilo baš najsretnije razdoblje njegovog života. No, prepoznavši svoj talent i imajući veliku zainteresiranost za umjetnost, 19-godišnji david upisuje školu umjetnosti u Bostonu, a ubrzo i sa prijateljem kreće na svoj prvi put u Europu, za koju je od tada do danas neprekidno vezan. Prvi svoj kratki film ˝Six Figures Getting Sick˝ napravio je 1966., ali bez nekog značaja kod publike i ostalih umjetnika. No, bez nečije pomoći ne može se nigdje uspjeti, tako je i mladi Lynch svoj prvi kratki film ˝The Alphabet ˝, snimio nakon što ga je zapazio poznati slikar H. Barton Wassermann. Godina je bila 1968. i taj 4-minutni film je njegov pravi ulazak u svijet filma.

Već tada Lynch je imao u glavi ideju za svoj dugometražni prvijenac koji je tada već 1970. započeo i snimati, a premijeru je imao 1976. ˝Eraserhead ˝ je apsolutno pokazao da u Lynchu svijet filma dobiva novog važnog lika. Fantastično egzistencijalističko opipavanje misli i djela čovjeka koji se ne može suočiti sa situacijom da je postao otac, donosi u glavnoj ulozi Jacka Nancea, koji postao prvi od kasnije će se vidjeti mnogih glumaca, koje će Lynch angažirati u svojim slijedećim filmovima, ˝lynchev glumac˝. No, za film takve netipične teme i pošto je snimljen u crno-bijeloj tehnici uz malo dijaloga i mnogo kasnije poznatih ˝weird˝ situacija, nije imao poseban doček kod publike, ali ga je struka svakako prepoznala te je 1980. David Lynch snimio jedan od rijetkih filmova koji nije u potpunosti njegov, ali i zaradio čak 8 nominacija za Oscara. ˝The Elephant Man ˝ sa Anthonyem Hopkinsom bio je veliki hit i Lynch se nakako počeo smatrati redateljem koji će u budućnosti raditi velike hitove, što je bila i istina, ali ne i onakve kakve su mnogi zamišljali. Jer, kad je 1984. dobio i odbio ponudu Gerogea Lucasa za režiju Star Warsa i odabrao ˝ Dune˝ za svoj idući film, pojavila se mogućnsot da Lynch plovi prema mainstreamu i komercijalnim pothvatima. ˝Dune˝ je bio potpuni promašaj, što je i Lynch sam priznao, ali iz njega se izrodila suradnja sa još jednim značajnim ˝lynchevim˝ glumcem, Kyleom McLachlanom.

Činilo se kao da je za njegovu karijeru slijedeći film odlučujući. To je bila apsolutna istina. 1986. i danas, 20 godina kasnije je zapamćena kao ˝baršunasta godina˝. Film ˝ Blue Velvet ˝, uspio, iako to nije bila njegova tendencija, pomiriti kritiku i publiku. Svi su bili oduševljeni, a sam Lynch je zaradio i drugu Oscarovsku nominaciju za najboljeg redatelja. Glavne uloge odigrali su Kyle McLachlan i Laura Dern (nova Lyncheva miljenica), dok su nezaboravne nastupe ubilježili Isabella Rossellini i Dennis Hopper. Nitko ne zaboravlja kako je Rossellini izvodila naslovnu temu, dok je Hopper tumačeći psihotičnog manijaka Franka Bootha odigrao ulogu karijere, dok je njegov lik postao legendaran. ˝Plavi baršun˝ je donio i dvije bitne stvari koje su se nastavile pojavljivati u gotovo svim Lynchevim filmovima do danas; weird situacije s elementima misterija i glazbene sekvence uz zvučnu kulisu. Stalni kompozitor filmske glazbe za njegove filmove od tada postaje Angelo Badalamenti.

Nakon velikog filmskog hita Lynch je učinio nešto sasvim neočekivano, od čega veliki redatelji bježe kao vrag od tamjana. Odlučio je snimiti tv – seriju. I to kakvu seriju. U suradnji sa Markom Frostom izrodio se ˝ Twin Peaks˝. Godina je bila 1989., a najpopularnije pitanje u svijetu je postalo: ˝Tko je ubio Lauru Palmer?˝. Serija je trajala dvije sezone, ukupno 29 epizoda, glavne uloge su dobili Sheryl Lee, Ray Wise i Kyle McLachlan, a serija je osvojila publiku diljem svijeta iz prve. U stanci između snimanja serija, Lynch snima novi film. Definitivno je to njegovo najproduktivnije razdoblje, a za novi uradak je odabrao mješavinu trilera, filma ceste i jake ljubavne priče. ˝Wild At Heart˝ je nastao 1990. i postao prvi film koji je u Cannesu odnio palme za najbolji film i režiju. Mladi ljubavnici u filmu su bili Nicolas Cage (najbolji u karijeri) i Laura Dern. Glazba je i u ovom filmu vrlo bitna, koja se vrti od Chrisa Isaaka (Wicked Game) preko Elvisa (pjeva ga sam Cage) do Powermada! Ovim film david Lynch postaje definitivna i kultna ikona svjetske kinematografije, pogotovo obožavam u nezavisnim krugovima. Prije svega zbog svojih tema, a i zato što se potpuno odvaja od velikih studija i radi za manje, uglavnom nezavisne kompanije. Bitna suradnica, kao montažerka postaje mu vlastita supruga Mary Sweeney.

Nakon ovih silnih uspjeha u posljednjih pet godina, Lynch je ipak napravio mali korak. Po završetku serije odlučio je snimiti i cjelovečernji film, ˝Twin Peaks: Fire Walk With Me˝, nastao je 1992. i bio potpuni podbačaj, čak i za najvjernije obožavatelje. Lynch ipak nije uspio seriju uklopiti u film. Nakon toga ipak uzima malu stanku i pozabavlja se svojim kratkim filmovima i upijanju novih ideja.

Upijanje novih ideja morao je nakon nekog vremena pretvoriti u igrani film. To se dogodilo 1997. kada Lynch apsolutno šokira cijeli svijet sa ˝Lost Highway ˝. Film koji ne poznaje ravnodušnost, ocjene su išle od klanjanja i velikih pohvala do katastrofalnih. Neki američki kritičari su čak optužili Lyncha da je snimio film da muči gledatelje! U ˝Izgubljenoj cesti˝ ima svega. Od mijenjanja identiteta, uloga, Mystery mana do Rammsteina i Marilyna Mansona uz predivnu ( i golu!) Patriciu Arquette. Glavni glumci su bili Bill Pulmann, Balthazar Getty i Robert Blake. Film je potpuno podbacio na kino-blagajnama, ali je postao kultni u krugovima filmskih ljubiteljima, bez obzira na mišljenje o njemu. To je njegov najmračniji film, a priča vas dovodi do bunila. No važna je vaša priča, Lynch vam daje zapravo da ju sami složite, a on vam nudi sve sastojke, na vama je da ih rasporedite kako vam odgovara. Lik Mystery Mana kojeg tumači Robert Blake, postao je još jedna ikona, uz bok Franku Boothu. Soundtrack za film uz spomenuti Rammstein i Marilyna Mansona sastavljaju David Bowie i Nine Inch Nails te ga čine jednim od najuzbudljivijih u 90-ima.

Nakon toga mnogi su smatrali da se Lynch definitivno ˝izgubio˝ i krenuo nekim drugim pravcima, pravcima misterija, sanjarenja i propitivanja ljudske svijesti. Ali, Lynch to opovrgava kada za slijedeći film bira ˝ The Straight Story ˝. Priču o Alvinu Straightu, koji na kosilici (??) odluči proći pola Amerike da posjeti svojeg bolesnog brata. Osim te bizarne odluke, ˝Prava priča˝ je uistinu lijepi i pozitivan film koji je kritika obljubila, a publika u Cannesu dočekala prilično mlako. Godina je bila 1999., Lynch je opet iznenadio sve, ali opet je snimio odličan film. Glavnu ulogu je tumačio Richard Farnsworth, koji se ubio nekoliko mjeseci nakon premijere, što je još jedna bizarnost oko Lynchevih filmova. Već u to vrijeme on je u svojoj glavi imao novi projekt. Dugo ga je razrađivao i planirao od njega napraviti novu svoju mini-seriju. Sa pilot epizodom glavari studija nisu bili zadovoljni i Lynch je dobio odbijenicu. No njegovi francuski partneri, Canal +, su prihvatili ideju za cjelovečernji film i tako se rodio, već sada kultni, ˝ Mulholland Drive ˝. Film koji je Lynchu donio novu nominaciju za Oscara, snimljen 2001. smatra se i dalje jednim od najboljih filmova novog stoljeća. Priča o djevojci s amnezijom nakon sudara i traženju identiteta, oduševila je kritiku i publiku i još jednom Davida Lyncha digla na tron svjetskog filma. Glavne uloge tumačile su Naomi Watts i Laura Elena Harring ( nezaboravna scena u krevetu) te Justin Theroux. Čini se da je ovim filmom Lynch udario pečat i napravio efekt za kakav je bila snimljena i ˝Izgubljena cesta˝. Je li ˝Mulholland Drive˝ njegov najbolji film teško je odgovoriti, no riječ je o filmu koji je nakon ˝Plavog baršuna˝ vjerojatno, barem u javnosti najviše pridonio utvrđivanju Lyncha kao kultnog redatelja. Sekvence koje film upotpunjuju u cjelinu su naprosto briljantne i lynch samo shvaćanje filma ostavlja svakom gledatelju na slobodnu prosudbu. Publika je bila masovno zbunjena, no Lynch sam kaže da shvaćanje filma ostavlja svakome pojedinačno. Upravo to je još jedan njegov dobitak, film se gleda sa užitkom, ali objašnjenje filma može biti sasvim različito od onoga koje će biti od osobe do vas u kinu…

Nakon tako velikog uspjeha Lynch se samo naoko malo povukao iz svijeta filma. Malo se zabavljao sa kratkim filmovima, no prije otprilike godinu dana obznanio je da snima novi film. Već je dio snimio u Poljskoj sa domaćim glumcima, a nastavlja ga u Los Angelesu. Snima ga digitalnom kamerom i kaže da je užitak raditi s njom. Radni naslov je ˝ Inland Empire˝ i nema pravi scenarij već ga Lynch nadopisuje na snimanjima. Američke uloge će preuzeti Laura Dern, Harry Dean Staunton, Jeremy Irons i Justin Theroux, a po nekim naznakama na setu se pojavio i Kyle McLachlan. O samoj radnji doznali smo da se radi o djevojci i misteriju, a sam datum premijere filma je također misterij. No, ne sumnjamo da će to biti još jedan misterij za pamćenje….

FILMOGRAFIJA:

Dugometražni:
ERASERHEAD 1977.
THE ELEPHANT MAN 1980.
DUNE 1984.
BLUE VELVET 1986.
WILD AT HEART 1990.
TWIN PEAKS : FIRE WALKS WITH ME 1992.
LOST HIGHWAY 1997.
THE STRAIGHT STORY 1999.
MULHOLLAND DRIVE 2001.
INLAND EMPIRE 2006. – 2007.

Serije / Kratki filmovi:

SIX FIGURES GETTING SICK 1966.
THE ALPHABET 1968.
THE GRANDMOTHER 1970.
THE AMPUTEE 1974.
AMERICAN CHRONICLES 1990.
TWIN PEAKS 1990. – 1992.
LUMIERE AT COMPAIGNE 1996.
RABBITS 2002.
DARKENED ROOM 2002.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>