Dečko, dama, kralj, špijun (John le Carre)
Published On 09/12/2010 » 1646 Views» By Zrinka » Knjige

Roman koji mnogi nazivaju najboljim le Carréovim djelom.

Dečko, dama, kralj, špijunGeorge Smiley, legendarni le Carréov špijun, pozvan je iz mirovine da istraži uznemirujuće vijesti o postojanju krtice unutar Circusa (naziv za britansku tajnu sluzbu) koja je prema svim informacijama izrazito visoko pozicionirana, a informacije odaje Sovjetskom Savezu. Smiley se prihvaca zadatka pri kojem mu je otežano djelovanje jer kako špijunirati špijune, pogotovo ako su na vodećim položajima? Oslanja se na stare prijatelje iz službe koji su, poput njega, mahom umirovljeni nakon fijaska jedne operacije u Brnu, koju je Kontrola, Smileyev tadašnji šef pokrenuo kao pokušaj raskrinkavanja krtice…

O ovom se romanu mogu pročitati samo najpozitivnije kritike, Lik Georga Smileya koji se pojavljuje u više le Carreovih romana, često se spominje kao najbolji lik špijunskih romana, a poneke pohvale idu toliko daleko da ga svrstavaju i među najveće likove moderne književnosti uopće. On nije špijun bondovskog tipa, već ostarjeli čovjek koji ne nosi šešire jer se boji da bi u njima izgledao još smješniji i koji pati za svojom bivšom ženom, ali ipak bere simpatije široke čitalačke publike.

Le Carré je poznat po minucioznosti opisa zbog kojih je njegova djela pomalo teško pratiti, ali opće je mišljenje da su vrijedna truda.

Osobno nisam impresionirana ovim romanom, u početku ga je teško pratiti i pohvatati konce, a nakon čitanja ne mogu reći da ću ga se sjećati kao dobre knjige. Moguće je da je to povezano sa generacijskim jazom i činjenicom da Hladni rat više nije aktualna tema (iako intimno mislim da postoje izvrsne knjige o tom razdoblju), ali više mi se čini da je za nekoga tko živi u današnjem svijetu knjiga pomalo naivna. Sami tehnički opisi djelovanja špijuna su jako dobri (što mnogi pripisuju činjenici da je le Carré i sam jedno vrijeme radio u Foreign Officeu, iako on tvrdi da nikada nije bio špijun, već birokrat) no pomalo mi je teško za povjerovati da će čovjek koji godinama radi kao krtica za Sovjete izdavati svoju domovinu iz ideoloških pobuda i zato što ne voli Amerikance s kojima Britanci surađuju, te da je pomalo ‘pomućena’ uma iako godinama uspijeva funkcionirati kao visokopozicionirana ličnost Circusa? Ukratko: po mome mišljnju knjizi fali ‘ono nešto’ što će ju učiniti posebnom, no kritike su izvrsne te ju stoga ipak treba iskušati, možda se nekome i svidi. Osobno preporučam jednu drugu le Carréovu knjigu: Gorki lijek , koja me apsolutno ostavila bez daha.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>