Djevojka s bisernom naušnicom
Published On 08/12/2010 » 883 Views» By Kreso » Film

Girl With A Pearl Earring, V.Britanija/Luksemburg, 2003, 100min, Discovery Film
R: Peter Webber
Uloge: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Judy Parfitt

Jedan od najskupljih europskih filmova prošle godine napokon je ugledao svijetlo dana i u Hrvatskoj. I to sasvim zasluženo. Redatelj Peter Webber je okupio sjajnu glumačku ekipu da nas pobliže upozna kako je nastala slika ˝Djevojka s bisernom naušnicom˝ najpoznatija slika nizozemskog slikara Johanessa Vermeera.

Priča pobliže prati sluškinju Griet (Johansson) koja da bi zaradila za život mora raditi kao služavka u velikoj kući umjetnika Vermeera (Firth). Kada bogataš Van Ruijven (Wilkinson) naruči portret, bezidejni Vermeer fasciniran služavkom i njenim razumijevanjem slikarstva odluči slikati baš nju. I tako Griet postaje predmet narušavanja odnosa u obitelji i navuče bijes supruge i Vermeerove djece. S obzirom da je pozicija služavki bila takva da su jedva smjele govoriti pred kućevlasnicima ovaj odnos poprima daleko dublje osjećaje i emocije i kod služavke i kod samog slikara.

Srednjevjekovna Nizozemska je sjajno rekonstruirana, kao i sami glumci koji s obzirom na tanak element priče nose film. Mlada i sve uspješniija Scarlett Johansson je upravo fantastična (nominirana i za Zlatni globus), njezin izraz lica i pokreti govore više od samih riječi i dijaloga koji su ionako šturi. Uz nju izvrsnu ulogu je pružio i konstantno izvrsni Tom Wilkinson dok im Colin Firth malo kvari prosjek djelujući u nekim trenucima pomalo nezainteresirano. No ova adaptacija romana Tracy Chevalier svakako je vrijedna pažnje i gledanja ne samo da vidimo kako je nastala slika već i da se upoznamo sa klasnim odnosima tog doba, što redatelj Webber vrlo uspješno prikazuje. Upravo njegova ruka i fotografija su uz glumce glavne prednosti filma. U nedostatke bi mogli uvrstiti određenu sporost i razvučenost radnje, ali uz mnoge vrline filma neće bitno utjecati na ukupni dojam. Film koji bi svatko tko se smatra filmofilom morao imati u svojoj kolekciji i jedan od najskupljih, ali i najboljih europskih filmova prošle godine.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>