Filmska preporuka #4
Published On 18.10.2013. » 2378 Views» By Uriel » Film

Uspješno ste dočekali kraj radnog tjedna, a preumorni ste za izaći van. Do not fear, filmska preporuka is here 😉 Kao i uvijek, preporučiti ćemo vam par filmova s opisom od par rečenica te linkovima na njihove opise na popularnim web katalozima filmova (Imdb, Rotten Tomatoes). Pokušati ćemo da izbor filmova bude što raznolikiji, pa očekujte i preporuke “stranih”, animiranih, a nekada i dokumentarnih filmova.

The Way way Back (2013) je fantastičan način za ubiti petak navečer. Naime, radi se o jednoj atipičnoj “zero to hero” komediji u kojoj pratimo ljetne avanture jednog četrnaestogodišnjaka koji na odmor odlazi s mamom, njenim dečkom i njegovom kći. Kako je glavni protagonist dosta introvertan, ne uklapa se u društvo s mora što ga prisiljava da sam potraži zanimaciju koju na posljetku i nađe, radeći u vodenom parku. Kroz neočekivani razvoj odnosa između njega i njegovog pomalo djetinjastog šefa se razvija i sam Duncan. Njihov odnos je i glavna okosnica filma te najveći izvor humora. Svakako pogledajte.  ImdbRotten Tomatoes.

Searching for Bobby Fischer (1993) je film kojeg ste vjerojatno vidjeli u TV programu i odlučili ga preskočiti zbog njegove glavne teme: šaha. Ali ovaj film je puno više od toga. Naime, radnja se bazira na istinitoj priči o dječjem šahovskom čudu Joshu Waitzkinu i njegovom odrastanju u sportu koji je u tom trenutku bio na vrhuncu. Naime, 1972. je cijeli svijet pratio dvoboj tadašnjih najboljih šahista svijeta, Amerikanca Bobbya Fischera i Rusa Borisa Spasskya. Razlog tolikog interesa medija je bio simbolizam sukoba Zapada i Istoka koji je tada bio u tihom sukobu kojeg danas znamo kao Hladni rat. Nakon pobjede u tom povijesnom meču, Fischer je doslovce nestao, a svi su počeli tražiti njegovu zamjenu u svakom djetetu talentiranom za šah. Film nas vodi kroz Joshove najranije mečeve, njegovo odrastanje te kroz odluku koju je morao donijeti: da li će se u potpunosti posvetiti šahu ili će pokušati imati i život? Priča je ispričana na šarmantan način i ako nikad niste pomaknuli niti jednu šahovsku figuru nećete u njoj ništa manje uživati. Zanimljivo je da se danas Josh bavi brazilskom jiu-jitsom i ima nakane postati svjetski prvak. ImdbRotten Tomatoes.

John Carter (2012) je američki SF film baziran na jednom od prvih science fiction serijala knjiga iz 1912. Originalna priča se vrti oko veterana američkog građanskog rata, Johna Cartera, koji biva transportiran na Mars gdje upoznaje princezu kojoj je potrebna pomoć. Priča je zakon, koliko je old school. Ako ga niste gledali u kinu, to je vjerojatno što je film po izlasku proglašen promašajem od strane kritičara, zbog čega i nije ni najbolje prošao na kino blagajnama što je pak velika šteta jer se radi o fantastičnom filmu. gZrabite djevojku, kokice i Coca Cole te ga pogledajte. Neće vam biti žao 😉  ImdbRotten Tomatoes.

Ako ste pogledali navedene filmove ili vam se naš izbor ne dopada bacite oko na kategoriju članaka film gdje možda nađate nešto što će više pasati vašem ukusu. Ili možete pogledati starije filmske preporuke 😉 I ne zaboravite nam javiti da li su vam se svidjeli naši prijedlozi.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.