Franz Ferdinand
Published On 10/12/2010 » 1813 Views» By Mexes » Glazba

Škotski junaci. Hrpa nagrada. Koje doduše meni ništa ne znače. Probe su održavali, između ostalog, i po dvorcima Škotske. Potpisali za nezavisnog izdvača. Novi rock junaci za 21 stoljeće. Basist nikad prije nije svirao bass, dok nisu bend osnovali. Bubnjar odbija imati prijelaze (tomove) na svojim bubnjevima tako da ga publika može vidjeti. Gitaristu su našli tako što im je na jednom tulumu pokušao ukrasti bocu vodke. Još hrpa sitnih detlja, poput spominjanja Gavrila Principa u svojim pjesmama.

Zabavniji od najzabavnijeg vica na svijetu. Plesniji od najboljeg disca na svijetu. Neki ih zato i zovu disco-rock. Meni žarnovi i podvrste ništa ne znače. Ili si dobar ili nisi. A oni su više nego dobri. Jedan album iz 2004. Istoimeni. Rade drugi. Oblizujem prste…

Franz FerdinandAlbum se otvara laganom akustičnom gitarom i glasom Alexa Kapranosa. To će vas lako zavarati, ali nakon 40-tak sekundi, pjesma se pretvara u pravu rock eksploziju, gdje sve pršti od energije i jednostavno poželite zaplesati na to. Hitovi kao Take me out, Dark of the matinee, michael, darst of pleasure, this fffire… ali, zapravo da su uzeli bilo koju od 11 pjesama s albuma, mogli su je staviti kao singlicu. I bila bi hit. Album jednostavno ide i ne staje od prve do zadnje sekunde. Nema razloga da se pjesme preskaču. Sve štima. Sve je tu. Ja sam čak skinio i neke b-strane s neta. Dodatni izvor veselju. I tamo sve štima i točno se vidi da je bendu stalo da svaka pjesma bude dobra i da nema onih koje samo popunjavaju broj. A i smiješno ih je čuti dok pjevaju na njemačkom. Haha. Nemaju problema s drogama. Barem za sad. Ne razbijaju hotelske sobe. Ne tuku svoje žene. Ako ih imaju, iako su nevjerojatno ružni. Dosta vam je rockera, grungera, nu i inih metalaca koji pjevaju kako je svijet u kurcu i kao su i oni sami u dubokoj boli?? Ljudi, poslušajte Franz Ferdinand i svijet će vam biti ljepši. Barem bi trebao.

Tako treba zvučati rock da se mene kontaktira prije izadavanja svakog rock cd-a. Da me netko pita; “ej, imaš neki dobar novi album za preporučiti?” ne bi se dvoumio ni sekunde. Sviđaju se i mojoj sestri. Prav-zaprav, mislim da se jedino neće svidjeti nadrkanim metalcima ili zadrtim hip-hoperima…Ili ćete baš biti iznimka. Svi ostali koji imate imalo smisla za humor, ritam, ples, melodičnost, ljubav ili jednostavno uživanje u životu.. Probajte. A opet ima i nešto mračno i zanimljivo u njima. Gotovo mistično. U pravim omjerima. Požurite i nabavite ove junake. Tko zna kada će biti napravljeno nešto slično. I kako će uopće zvučati drugi album. Ja za prvi dajem ruku u vatru… i kao što pjevač kaže; flertanje i zavođenje je mnogo zanimljivije od same ejakulacije. Dopustite im da vas zavedu. Mene već jesu… Hvala.

Ocjena bi bila skoro odličan. Samo zato jer bi želio da je album duži (traje nešto manje od 40 minuta) i zato jer postoje petorica momaka iz oxforda, o kojima ću nešto kasnije… Uživajte.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>