Harry Potter and the Half Blood Prince (J.K. Rowling)
Published On 02/12/2010 » 1266 Views» By Uriel » Knjige

Mnogo je vremena prošlo od zadnjeg nastavka izvrsnog Harry Potter serijala kada smo ostavili Harrya i prijatelje na završetku pete godine školovanja u Hogwartsu. Neki bi rekli i previše. Što je novo u šestom nastavku Harry Pottera saznajte u nastavku teksta.

Harry PotterSerijal knjiga o Harryu Potteru, dječaku koji je preživio, je počeo danas već davne 1997. godine sa izvrsnom knjigom Harry Potter i Kamen Mudraca (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) koju je izdala engleska izdavačka kuća Bloomsbury, koja je ujedno nastavila izdavati nastavke tempom kojim ih je J.K. Rowling pisala. Iako je knjiga prvenstveno namijenjena mladima, čini se da je Potter manija zahvatila sve uzraste na svijetu jer svaki nastavak obara rekorde prodaje i narudžbe preko Amazona, a redovi za kupnju dotične prve noći prodaje postaju sve dulji i dulji, a sam početak prodaje je postao udarna vijest u gotovo svima informativnim emisijama koje emitiraju TV kuće diljem svijeta. Sva ta buka i pompa je popratila i najnoviji, šesti i po riječima autorice, a i žalost mnogih obožavatelja diljem svijeta predzadnji nastavak Harry Potter serijala.

Priča se nastavlja tamo gdje je stala u petoj knjizi, na kraju pete godine školovanja Harrya i prijatelja u školi magije Hogwartsu, nakon smrti Siriusa Blacka, koji je Harryu bio nešto najbliže ocu što je ikad imao, te strahovitog dvoboja profesora Dumbledora i Lorda Voldemorta u Ministarstvu Magije. Peta knjiga je ostavila mnogo neodgovorenih pitanja koja se obrađuju u šestoj knjizi, ali i postavljaju neka nova te najavljuje strašno napet kraj u sedmoj knjizi. U knjizi Harry Potter and the Half Blood Prince, ulazimo zajedno s našim junacima dublje u povijest Lorda Voldemorta, u njegovo školovanje u Hogwartsu, ali i njegove početke te saznajemo i njegovo pravo ime. Dublje se istražuje i njegova „besmrtnost“, tj. činjenica da je uspio prevariti smrt već dva puta. Nažalost, ovaj nastavak nam ne pruža toliko puno dvoboja i nije toliko napet koliko njegov prethodnik, Harry Potter i Red Feniksa, koji je bio pun akcije i dvoboja.

Sve do zadnje četvrtine knjige se naši junaci bave već spomenutim pitanjima te istraživanjem nekih čudnih događaja u Hogwartsu. Sve nas to polagano uvodi u zadnju četvrtinu knjige, kada se događa još jedan dvoboj između dobra i zla i kada napokon saznajemo odgovor na pitanje – tko je the Half Blood Prince. Dotična zadnja četvrtina knjige se čita u jednom dahu, te najavljuje prirodu sedme i zadnje knjige serijala koja će prema riječima autorice zaprepastiti mnoge te će biti puna dvoboja i napeta od početka do kraja. Nakon što pročitate tih 600+ strana šestog nastavka, vjerujem da će te se složiti sa mojom slobodnom procjenom da je knjiga jako dobra, a i da će vam biti žao što nemate sedmi nastavak pri ruci. Sreća je što je zadnje poglavlje, zadnje knjige J.K. Rowling napisala već davno, tako da na sedmi nastavak nećemo morati čekati koliko i na šesti.

Share this post
About The Author

One Response to Harry Potter and the Half Blood Prince (J.K. Rowling)

  1. darja says:

    Ja bi tila naručit “harry potter i kamen mudraca”,ali ne znam kako.
    POMOZITE MAOLIM VAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>