Hellboy
Published On 09/12/2010 » 887 Views» By Kreso » Film

Hellboy, SAD, 2004, 126min, Continental Film
R: Guillermo Del Toro
Uloge: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair, Rupert Evans

Prvo se postavlja pitanje: ˝Tko je kriv?˝ Istina, ne za ovaj film jer to su gore potpisani, već za more stripovskih adaptacija koje nam stižu u kina u posljednjih par godina. Jel možda Christopher Reeve i njegov Clark Kent iliti Superman? Il možda Tim Burton i njegov Bruce Wayne iliti Batman.? Dobro, prema njima ne smijemo biti kritični jer to su ipak bili filmovi koji su svoj cilj i ispunili i postali kultne ekranizacije stripova. Međutim prema Guillermu Del Toru i njegovom Hellboyu moramo biti.

Sve je zapravo zakuhao Mike Mignola koji je osmislio lik i djelo Hellboya i ponudio nam ga u zanimljivom stripu. Međutim nekoliko godina kasnije je gordi Del Toro nakon što je režirao potpuni promašaj Blade 2 nastavio u istom ritmu i tonu snimajući Hellboy. Iako nije moralo sve biti tako crno. Nije, al je. Jer samo priča ima zanimljivih (i smiješnih) elemenata. Naime Hellboy je stvor (mislim da je to prava riječ) koji stiže ravno iz pakla(?!), a dozvali su ga nacisti negdje u škotskim pustopoljinama taman kad je Hitler već bio pri odluci da svima skrati muke. Al nije pa muke ovog filma tu tek počinju. Međutim Hellboy pada u ruke spretnih Amera koji su spriječili u zadnji čas naciste da ne bi došlo još groznijih stvorova iz pakla. Oni Hellboya uzimaju k sebi i on odrasta među tajnim agentima učen da istjera zlo svega svijeta tamo otkud je i on sam došao.

Međutim, umjesto da Del Toro film gradi na duhovitosti glavnog junaka koju izvrsni Ron Perlman ima, on film prenatrpava raznim vratolomijama nakon čega vam više nije do ničega. Dolazi mnoštvo likova kojih malo ima, pa nema ili potpuno nestaju iz filma, pa se neki opet pojave, pa ili umru ili se vrate u svoj akvarij(Abe)…Tako da je jedina svjetla točka filma glavni glumac koji uživa tumačeći lik paklenog dečka, ali to svakako ne podiže previše dojam samog filma jer nakon svake njegove uspjele šale dolazi desetak minuta bezvezarija. I onda se sve vrati opet na početak. Na ništa. A drugi dio je već u pripremi. Za koga? Ne znam. Bez komentara.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>