Kokteli
Published On 03/12/2010 » 8105 Views» By Crni » Cuga

Kada se govori o špreherskim pićima kokteli su tu definitivno na prvom mjestu. Iako su postali popularni tek 1920-ih i 30-ih prva knjiga o koktelima izdana je davne 1860. Razvoj koktela usko je povezan s Prohibicijom. Mješavina kratkih pića koja su obećavala brzo nacugavanje. Međutim, s prestankom Prohibicije nisu prestali kokteli, već su se trajno zadržali u društvu kao jedna od najatraktivnijih pića.

Sljedeći put kada budete razbijali glavu kuda da izvedete curu van, cocktail bar je mjesto za vas. Uz ugodnu atmosferu i finu cugu plusevi vam idu na ruku. Za one poduzetnije predlažem malo više smionosti pa neka se malo potrude i sami prirede koktele. Iako se danas umijeće pravljenja koktela smatra vještinom, uz malo petljanja sigurno ćete smućkati nešto dovoljno prihvatljivo da se popije. Ako ništa drugo, bar se možete solo nacugat ako vas pratnja diskretno odjebe :). Ova ideja osobito vrijedi za more.

U grubljoj verziji sve što trebate za koktel su: shaker, duža žlica i špreherske čaše. Ma kako vi vješti bili i najbolji koktel na svijetu će izgledat socka u vašoj šalici s kravicom iz djetinjstva. Poželjno bi bilo da još imate i mixer koji je dovoljno dobar da može smrviti led, ali vrećica i čekić će biti dovoljni. Postoje četri načina pripreme koktela:

  1. Shake and strain – protresete sastojke i kocke leda zajedno (u shake-eru), ali u čašu ulijete bez leda
  2. Shake and unstraind – kao prvi, ali zajedno s ledom
  3. Stir and strain – umjeste shake-era pripremite u čaši, a umjesto da protesete promiješate dugačkom žlicom (10 – 15 s); isto ulijete bez leda
  4. Stir and unstraind – kao 3, ali s ledom

Ovisno od čega se rade kokteli mogu bitit na “bazi”: žestice (Whiskey, Bourbon, Vodka, Rum…), likera (Kokosov Rum, Baileys Irish Cream, Amaretto…), vina (Vermounth…) ili u slučaju bezalkoholinih na bazi raznih sokića. Jedina poteškoča na koju možda naiđete će biti pronaći neke egzotičnije sastojke.

U svakom slučaju vremena za vježbu ima dosta, pa kada budete cugali s ekipom na plaži zbuksajte u torbu potreban pribor i malu škrinju s ledom i umjesto bambusa i pivi lagano si mješajte koktelčiće. I ko vas onda može optužiti da ste socijalni :):):).

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>