Madonna – The confessions tour
Published On 09.12.2010. » 1737 Views» By Ivan » Glazba

Da Norah Jones nije objavila novi album negdje u isto vrijeme, ovo bi bio najuspješniji live album svih vremena. Ovako je jedan od najuspješnijih live albuma svih vremena. Ipak, to je zapis s londonskog koncerta koji je održan u sklopu najuspješnije ženske turneje svih vremena. A koncert je izvela najuspješnija pjevačica svih vremena. U čemu je tajna? U basnoslovno skupim ulaznicama za koncert (ulaznica u Pragu je stajala oko 2000 kuna)? Ili je ipak stvar u Madonni?

MadonnaNakon fascinantnog povratka albumom “Confessions On A Dance Floor” bilo je logično održati turneju i zaraditi, prodati snimke televizijama i zaraditi, objaviti live cd i dvd i još više zaraditi. Madonna kao Kraljica Majka glazbe je brand sama po sebi i nije ju potrebno samo čuti, nego i vidjeti.

Veću pozornost ipak pridajem zvučnom dijelu. “The Confessions Tour” se sastoji od 13 live snimaka. Teško je ne primjetiti da se pri odabiru pjesama za ovaj live album Madonna najviše oslonila na posljednji studijski. Želi li se tu ponovni prodati ionako uspješni “Confessions On A Dance Floor” ne znam, no to možda i nije toliko loša stvar koliko se čini. Sve su pjesme dobile nove aranžmane. “Future Lovers” je postao fetišistički san 80s produkcijom i zvucima bičeva, hitoidnost pjesme “Sorry” su pojačali Pet Shop Boys, a dodan je i remiks iste pjesme koji je puštan dok se Kraljica presvlačila, “I Love Now York” je postao agresivniji, a “Let It Will Be” je dobio jaču ritam mašinu u pozadini.

Hitovi iz osamdesetih i devedesetih su također pojačani. “Like A Virgin” i “Lucky Star” su prerađeni u future disco štihu, “Erotica” je dobila nove stihove i postala znatno smirenija (nije li se Madonna gadno opekla sa seksom?), dok je “Music” prešao u “Music Inferno”, odu disko eri sedamdesetih.

Produkcijski je sve savršeno, mašinerija pod Madonninim pomalo nacističkim upravljanjem ne čini nijednu grešku. Greške ipak čini sam vođa ceremonija, naime, Madonna ni nakon 25 godina kraljevanja glazbom nije naučila pjevati. I nekad će vam se možda učiniti da je nešto malo navježbala (“Future Lovers” ili “Erotica”), no brzo će zapjevati nešto poput “Let It Will Be” (pjesmu odličnog aranžmana ali slabe interpretacije) i spustiti vas (a i sebe) na zemlju. To je otvorena pljuska Eltonu Johnu koji je Madonnu optužio da pjeva na playback. Tko god posluša cd poželjet će da su neke stvari otpjevane na playback.

Ipak, zanemarimo Madonnino loše pjevanje, zanemarimo njenu želju da bude spasiteljica svijeta (čega nije lišena ni ova turneja) i što ostaje. Hit do hita, solidna glazba koja ima svoje oscilacije, vrhunska produkcija najboljih producenata svog vremena. Nisu cijelu karijeru odredili ekscesi. Odredili su upornost i organizacija. Ipak ima nešto u Madonni.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.