Malo kulture
Published On 21/01/2011 » 1755 Views» By Marija » Lifestyle

U želji da vam donesemo još zanimljivog, ali ozbiljnijeg sadržaja, odlučili smo vam dati malu dozu kulture. Marija, naša najnovija autorska prinova, će nam u budućnosti više približiti neka kulturna događanja u gradu Zagrebu. Ovaj put pročitajte nešto više o Muzeju prekinutih veza, sedmom Velesajmu Kulture u Studentskom Centru i izložbi “Ko nosi, ne prosi” u Etnografskom Muzeju. Nadamo se da će vam se svidjeti, a ako neće, nemojte zamjerit, ipak joj je prvi put. Znate kako se kaže, sve treba probati dva puta. I zato, pozdrav do slijedećeg puta! :)

kultura

MUZEJ PREKINUTIH VEZA

Kome bi palo na pamet od nostalgičnih ili čak traumatičnih materijalnih ostataka bivše veze napraviti izložbene eksponente? Kako time uopće zaintrigirati ljude? Za izložbu je očito potrebna dovoljno dobra ideja, kontekst i namjena.

Baš zato morate upoznati projekt Muzej prekinutih veza, koji se ponajprije proslavio u svijetu, a tek odnedavno skućio u Zagrebu. Njegov zaista originalan i zanimljiv, ponekad zabavan, sjetan ili duhovit koncept, itekako je vrijedan posjeta, dok specifičan prostor i dizajn interijera doprinose kvaliteti postava. Činjenica da svaki naš predmet sadrži neku memoriju, uspomenu, vrijednost ili priču, na ovome je mjestu eksplicitna, javno objavljena, zapisana i donirana.

Za one koji padaju na “žuće” priče, radi se o najšarolikijim intimnim muško-ženskim pričama, a uvjerena sam da i sami imate materijala za jedan novi val donacija postavi. Lako moguće da ćete nakon ove izložbe svoje ljubavne ostatke/otpatke početi promatrati u posve drugačijem svjetlu – uostalom, bio bi red da provjerite sami trebamo li biti ponosni na naš novi brend.

Muzej je smješten u Ćirilometodskoj 2, a možete o njemu više doznati na web stranici: http://new.brokenships.com/en

7. VELESAJAM KULTURE (STUDENTSKI CENTAR)

Naš živahni Studentski centar od 20. do 23.01.2011. otvara vrata alternativnog velesajma na kojem možete vidjeti, čuti, osjetiti, sudjelovati, naučiti… razne segmente kulturne, glazbene, plesne, dramske, likovne i dr. mladenačke produkcije. Ovakvi događaji se ne preporučuju već podrazumijevaju! Program je zaista raznolik i svatko može pronaći nešto za sebe.

Primjerice: Oni koji se pitaju koji točno street artisti, kako i kada, ukrašavaju i označavaju naš grad, imat će priliku uživo svjedočiti procesu njihovog kreiranja predvorja Kina SC. Oni koji se pitaju što točno zagrebački skvoteri rade i gdje su se ugnijezdili, imaju priliku slušati i gledati program koji nude mladi iz Medike i galerije Jogurt, tj. naučiti nešto o sve popularnijoj nezavisnoj kulturi. Kroz projekcije filmova japanskog Novog vala možda naučite nešto o rasipanju moralnih vrijednosti japanske tradicije amerikanizacijom i modernizacijom. Udruga Kontraakcija predstaviti će muzej Kvarta Zapruđe, a ako ne znate što je to, krajnje je vrijeme da saznate. Večernji nastupi, DJi i bendovi variraju od  funka i afrobeata, preko punka i rocka, do jazza i ethna.

Sve nabrojeno samo je kap iz cijeloga programa. Ostalo pronađite i odaberite sami na: http://www.sczg.hr/velesajamkulture/

TKO NOSI NE PROSI (ETNOGRAFSKI MUZEJ)

Ako do sada niste bili u Etnografskom muzeju, i ako mislite da je etnologija folklor, folklor „seljačija”, a „seljačija” emisija Lijepom našom, točnije – ako mislite etnologija = Lijepom našom, u velikoj ste zabludi. Naime, osim što ovaj muzej nudi očajan i prastar stalni postav izvaneuropskih kultura, svakih nekoliko mjeseci (ili jednom godišnje) ponudi i dobru veliku izložbu, s još boljim dizajnerskim uređenjem postava.

Tako Etnografski muzej trenutno nudi izložbu torbi, torbica, krpica, vreća, tkanina i boja kakve ne možete ni zamisliti. Osim već uobičajenog kvalitetnog, šarenog i dojmljivog likovnog oblikovanja postava, ova nam prezentacija torbi otvara najraznolikije poglede, stavove, kontekste i vrste ovog naizgled banalnog predmeta. Ako ste pomislili da su današnji metro-muški accessoriesi pretjerano „ženskasti” ili ružičasti, morate vidjeti kako je nekada bilo. Za svaku prosječnu ženu, ova je izložba prava hipnoza bojama, dizajnom, materijalima, krojevima i sl. Na koncu, ne mogu ne spomenuti da samo etnologija može od banalnog napraviti značajno, od uobičajenog neobično i od naizgled praznog kontekstualno. Na moje oduševljenje, imaju novu web stranicu na kojoj možete pronaći detalje o muzeju: www.emz.hr

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>