Narnijske kronike (C.S. Lewis)
Published On 11/12/2010 » 5012 Views» By Debeli Demon » Knjige

Narnijske kronike

Prije nekih mjesec dana u Jutarnjem ugledah veliki naslov: Kronike iz Narnije, naravno prvo sam to preskočio bez previše oklijevanja, no nešto kasnije (kad sam po drugi put prelistavao novine na wc-u) pročitao sam cijeli članak i čim sam pročitao riječ Aslan sve mi se vratilo. Golemi lav, životinje koje pričaju, sinjeg, lampa usred šume apsolutno sve. Davno davno ( dobro u mome slučaju i ne baš tako davno) još kao klinac gledao sam (vjerujem i većina vas) tu seriju na televiziji i da budem iskren iznenadio sam se kad sam saznao da je rađeno po knjizi, ali tu sramotu ispravio sam tako da sam prvi sljedeći dan otišao do knjižnice i posudio svih 7 knjiga ( da ima ih ravno 7):

 1. Čarobnjakov nećak
 2. Lav, Vještica i ormar
 3. Konj i njegov dječak
 4. Kraljević Kaspijan
 5. Plovidba broda Zaragoza
 6. Srebrni stolac
 7. Posljednja bitka

Knjige nisu izdane ovim redoslijedom već je sam autor C.S. Lewis u jednom pismu preporučio ovaj redoslijed čitanja. Prvi dio služi kao jedna vrsta uvoda u Narniju, njezina postanka i dolaska u nju (slično kao što Hobbit služi kao uvod u triologiju Gospodar prstenova) Slijedeći dio je vjerojatno i najpoznatiji, o dva dječaka i dvije djevojčice koje prođu kroz ormar i tamo se uz Aslanovu pomoć bore protiv zle vještice koja je Narniju okovala vječnom zimom tako da je uvijek hladno i snježno, ali nikad nije Božić. Vama se to vjerojatno ne čini gadnim, ali sada zamislite da imate 7-8 godina (ciljni uzrast) i da Božić nikako ne dolazi, a da je vani stalno toliko zima da ne možete izići. Ako to možete zaisliti onda znate koliko je ta vještica bila zla. Svi nastavci osim već navedena prva dva, četvrtog i sedmog su zapravo više smješteni izvan Narnije tj. pisac nam pokazuje ustroj cijelog njegovog svijeta (koji je u ovom slučaju ravna ploča) tj. zemalja oko Narnije, njihove stanovnike i običaje. Oni, ranije izuzeti nastavci, bave se Narnijom i nekim njenim unutarnjim problemima, koji su najčešće riješeni uz pomoć djece koja dolaze iz našeg svijeta. Glavni likovi se kroz nastavke mijenjaju ali oni stari ne ostaju zaboravljeni već se spominju kao legende iz prošlosti (vrijeme u Narniji ima drugačiji tok nego u našem svijetu), prijatelji ili rođaci glavnih likova, a u zadnjem se čak i svi ponovno pojavljuju. Poslijednji dio koji je i najpotresniji meni je, osobno i najbolji jer se sam pisac usuđuje jedan takav veličanstveni serijal završit na način koji rijetko kad možemo pročitati (ako vas zanima kako pročitajte knjigu!). Imena likova često odaju i njihov karakter ( Svijetloperko-dobra sova, patuljak Dobriša je naravno dobar), i djela često imaju neku recimo dublju pouku. Lewis unatoč bajkovitom sadržaju zna povremeno biti jako okrutan (Bijela vještica obrije Aslana i doslovno ga zakolje), ali je uvijek pravedan.

 

Share this post
About The Author

One Response to Narnijske kronike (C.S. Lewis)

 1. ika says:

  Zanima me dali u svakoj knjižnici imaju svih 7 knjiga, i dali je moguce kupit ih u knjizari
  Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>