Online servisi i aplikacije za samopoboljšanje
Published On 03.10.2013. » 2685 Views» By Uriel » Lifestyle, Sport

Kaizen (jap. 改善 „Promjena na bolje“) označava japansku poslovnu filozofiju života i rada: potraga za stalnim poboljšanjem i unapređivanju sebe i raznih procesa. Iako nam danas Internet više služi za gubljenje vremena, postoje vrijedni online servisi i aplikacije koje vam mogu pomoći da već danas napravite prvi korak prema boljem sebi. Takvih servisa naravno ima puno, a mi ćemo vam predstaviti par njih koji bi vam trebali pomoći da postane fizički i intelektualno jača osoba. Prihvatite i vi kaizen 🙂

presladak logo

Duolingo je prvi online servis koji vam predstavljamo. Kao što iz imena možete shvatiti, Duolingo bi vam trebao pomoći da naučite neki strani jezik. Site je na engleskom jeziku te pretpostavlja da vladate engleskim jezikom te je on baza svega. Trenutno su u ponudi španjolski, francuski, njemački, portugalski te talijanski jezik. Cijeli koncept učenja se bazira na lekcijama i nivoima. Naime, kad odslušate određeni broj lekcija, otvaraju vam se testovi vezani uz te lekcije koje kad položite (i ovisno o tome kako napišete) otključavaju nove lekcije “višeg” nivoa. Taj koncept otključavanja lekcija te skupljanja bodova za prelazak na viši nivo je preuzet iz RPG igara i namjena mu je da vas motivira na daljnje učenje te bodovima nagradi vašu novu pozitivnu naviku (učenje jezika).  Site je u potpunosti besplatan, a to je moguće zbog jedne jako specifične namjene Duolinga. Naime, Duolingo nije samo site za učenje jezika već je zapravo site koji se bavi prijevodom Internet stranica i raznih dokumenata (možete i sami zatražiti prijevod nečega). Naime, kroz lekcije vam se daju određene slike s tekstovima koje vi učeći jezik prevodite, a točnost tih prijevoda se osigurava samom količinom korisničke baze koja svakodnevno prevodi iste stvari. Ideja je neopisivo genijalna. Postoje aplikacije i za iOS i za Android. Servis će uskoro proslaviti 2 godine postojanja, a trenutno ima 10 milijuna korisnika.

primjer stabla lekcija

 

oversight

xkcd strip koji je pridonio popularnosti Fitocracya

Fitocracy je online servis koji koristi sličan način motivacije da bi vam pomogao da postanete fizički aktivnija osoba. Razlika je što Fitocracy provodi taj RPG koncept do krajnjih granica. Svakom vježbom dobivate bodove koji vam pomažu da se lvl-upate. Osim nivoa, možete zaraditi bedževe za određena postignuća (primjer: 15 zgibova ili akumuliranih 1000km na biciklu) te možete raditi questove (primjer: da bi obavili “The pack is behind you” quest morate istrčati jednu milju za 7 ili manje minuta). Generalni koncept je jako zabavan i motivira na stalno vježbanje, a motivacija se potencira ako u to uključite svoje prijatelje. Naime, kao i na Facebooku, možete pratiti određene ljude te komentirati i davati “fist bumpove” za odrađene treninge. Osim svega spomenutog, na Fitocracyu možete naći i razne članke o raznim tipovima treninga (početničkim i naprednim), prehrani te za dodatnu motivaciju možete čitati o tuđim transformacijama kroz seriju članaka Member spotlight. Postoje aplikacije i za iOS i za Android. Također, treba spomenuti da postoji i dobar broj hrvatskih članova, tako da ako se poželite pridružiti, javite nam se u grupama “Zagrebancija” i “Hrvatska-Croatia”.

exercise

budite lvl 70 i izvan WoWa!

Coursera je jedan od najpopularnijih online servisa za učenje. Glavne odlike su mu visoka kvaliteta kolegija te cijena od nula kuna. Na Courseri možete slušati i polagati kolegije o svemu i svačemu. Tako na primjer postoje tečajevi gitare, a postoje i tečajevi raznih programskih jezika. Ono što ističe Courseru su akademske ustanove koje nude kolegije na njoj. Konkretno, možete slušati kolegije koje predaju profesori s Johns Hopkinsa, Princetona, Stanforda i sličnih svjetski poznatih obrazovnih ustanova. Kolegiji su uglavnom jako dobro koncipirani, a učenje se provodi na tjednoj bazi kombinacijom video i pisanih materijala. Obično jednom tjedno postoje evaluacije naučenog kroz kvizove ili nekakve praktične zadatke. Osim kvalitete, velika snaga Coursere je broj korisnika. Naime, svaki kolegij polaže veliki broj korisnika koji pak aktivno sudjeluju na forumima vezanim uz specifične kolegije što pak znači da ako imate nekih nejasnoća možete u bilo kojem trenutku tražiti pomoć vaših novih “online” kolega s kolegija. U današnje doba, kada je većina mladih nezaposlena, a na svaki posao se prijavljuje više stotina kandidata, potvrda da ste položili neki kolegij s eminentnog sveučilišta na Courseri (vezan uz vašu struku naravno) može pridonijeti vašem izdvajanju iz hrpe kandidata.

ogromna količina znanja je samo na samo klik udaljenosti

Projekt Gutemberg je jedan hvale vrijedan pokušaj približavanja knjiga ljudima. Kako se sve više knjiga prodaje i u digitalnim izdanjima, a e-book čitači postaju popularniji, projekt Gutemberg ispunjava ulogu online knjižnice s jednom bitnom razlikom, a to je da je ta knjižica besplatna. Naime, projekt Gutemberg je prva i najveća baza besplatnih e-book knjiga na Internetu. Projekt je započeo Michael Hart (koji je ujedno i izmislio e-bookove) još davne 1971 s ciljem prebacivanja svih knjiga koje su u javnom vlasništvu u digitalni oblik. Trenutno je dostupno preko 42 000 naslova.

fantastična ideja

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli na putu samopoboljšanja. Ova četiri servisa vam nude velike mogućnosti osobnog razvoja i samo je na vama koliko ćete ih iskoristiti. Ako koristite neke druge servise, a sviđaju vam se, javite nam u komentarima.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.