Pjesma leda i vatre (George R.R. Martin)
Published On 11/12/2010 » 1919 Views» By Debeli Demon » Knjige

WinterfellVećina knjiga fantasy tematike pisana je tako da se na prve četiri strane spomene šest čarobnih mačeva, barem tri troglava čudovišta, jedna dvoglava zebra koje riga vatru i barem dvije nakazne rase koje svojim izgledom tjeraju strah u kosti, a do kraja knjige junak, ili junakinja, nad tim rasama napravi genocid. Priče su najčešće klonovi ili ti varijacije na temu Gospodara prstenova , a nakon što ste pročitali 4-5 takvih knjiga svaka sljedeća se sve manje razlikuje od prijašnjih. Ipak povremeno se nađe neki pisac koji vrati epitet književnog djela u žanr. Danas je taj pisac George R.R. Martin. Američki pisac koji je 1996 izdao prvi dio opsežne sage «Pjesma Leda i Vatre».

U Igri prijestolja (prvi dio) otkrivamo kompleksnost svijeta u kojem se odvija radnja. Od nedavno završenog rata o kojem detalje saznajemo tek iz povremenih bljeskova sjećanja glavnih junaka, do spletki i zavjera koje se događaju oko sadašnjeg kralja, Martin vješto polaže temelje onomu što slijedi. Prikazujući radnju nelinearno kroz više likova, otkrivamo da nema apsolutno dobrih i loših likova, da stvari gotovo nikad nisu onakve kakvima se čine i da među glavnim likovima nema nedodirljivih.

Slijedeća knjiga Sraz kraljeva, izdana 1999 godine, dovodi do kulminacije radnje iz prvog nastavka, ali nam još dodatno proširuje svijet, opisujući putovanja izbjeglih potomak svrgnute dinastije izvan područja sedam kraljevstava na kojima je težište radnje.

Već opširna galerija postojećih likova dodatno je proširena otvarajući dodatne perspektive sagledavanja istih događaja. Stanje sveopćeg rata u zemlji nije opisano nimalo naivno i veličanstveno već vrlo naturalistički i realno.

Oluja mačeva, izdana 2000 godine, jednakim umijećem nastavlja se na prijašnje nastavke s malo većim težištem na prikazu bijede u ratom iscrpljenoj zemlji i na propadanje velikih i moćnih plemića dok s druge strane imamo moralne preporode likova koji su do tada smatrani lošima. Fantasy elementi u ovoj priči podređeni su radnji, što je pohvalno jer će se svidjeti i ljudima koji inače ne vole ovaj žanr.

Pjesma Leda i Vatre nikako se ne bi moglo proglasiti tipičnim fantasy djelom, već prije povijesnim romanom s fiktivnom radnjom, koji nam vjerno prikazuje život i odnose aristokracije u vremenu koje odgovara srednjem vijeku. Likovi se kroz djelo razvijaju na bolje ili gore ovisno o onome što prožive kroz knjigu. Prijevod je po mome skromnom mišljenju prilično dobar, ali ipak veći gušt je pročitati na Engleskom.

Svakako pročitati!

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>