Pljuni istini u oči (Buldožer)
Published On 10/12/2010 » 1066 Views» By Happy » Glazba

Prvo sto vam uvijek zapne za oko kod nekog CD-a je naslovnica…u ovom slučaju na njoj se uz ime grupe i albuma, te pomalo suludog crteža nalazi i ovo: “magazin za daltoniste, bicikliste, rock gitariste, djecu i vojnike, teške bolesnike, profesore i grobare, striptizete, psihopate, konduktere i mornare”…

BuldožderO čemu se ovdje zapravo radi? 1975. godine u Ljubljani jedna šačica otkačenih ljudi snimili su jedan, u najmanju ruku čudan album. Ideja svega je zapravo bila po meni jako originalna. CD (tj. ploča u ono vrijeme) zapravo je samo “dodatak” jednom časopisu, odnosno magazinu “Buldožer” u kojem svatko može naći poneki kutak koji će i njemu biti zanimljiv. U tom časopisu naći ćete na ljubavne priče, sport, modu…pa čak i na kutak za nirvaniste koji izgleda ovako nekako: “kutak za mlade nirvaniste, vježba 47.”, postoji jedan prazan kvadrat u čijem se središtu nalazi jedna točna, a ispod toga nalazi se napomena:“Ako ste pažljivo pratili naš kurs “Nirvana bez muke” ova vam vježba ne bi trebala predstavljati neki poseban problem.”.

Zapravo gledajući cijeli album stekao sam doživljaj da je šestorica otkačenih hippya odlučilo prikazati svoj neki pogled na svijet kroz jednu totalnu neozbiljnost i sve je ispalo i više nego dobro! Prije nekoliko godina kada sam prvi put preslušao album moram priznati da nisam previše obraćao pažnju na tekstove, a priloženi “časopis” nisam niti primijetio (što je za mene pomalo čudno jer gotovo uvijek bar prelistam onu knjižicu uz CD, ako postoji naravno) i nakon toga stvorio sam sliku šestorice narkomana iz Slovenije kojima je pukla neka fiks ideja da moraju snimiti nekakav album iako ne znaju praktički držati instrument u rukama! Tada mi je zapela za uho samo jedna pjesma pod nazivom “Ljubav na prvi krevet”, dok su ostale pjesme bile tek slušljive. No, kao što je to običaj kod progresivne muzike (bar u mom slučaju), što više puta preslušaš jednu te istu pjesmu sve ti se više sviđa zato što u onom početnom kaosu počinješ nazirati nekakvu međusobnu povezanost da bi na kraju svaki onaj ton koji u početku nije imao nikakve potrebe nalaziti se u toj pjesmi dobio svoje mjesto i bez njega bi pjesma podosta izgubila!

Čak i danas kada slušam CD ponekad primijetim poneku sitnicu koju do tada još nisam primijetio. Što se samih autora tiče, oni su za svoju muziku rekli da je to “imbecilni pseudo-rock na razmeđi satire, ironije, groteske i seksa”. U toj izjavi, koliko god ona glupo zvučala, po meni ima jako puno istine…zapravo u potpunosti je točna! Kada se sve skupi u jednu cjelinu i kada jednom otkrijete “što nam je autor time htio reći” dobijemo jedan zanimljiv, dobar i prije svega drugačiji album koji prikazuje jedan posve drugačiji pogled na svijet. I ovi dečki u svojim pjesmama pišu o onim klasičnim stvarima (životu, ljubavi, problemima…) ali na jedan nesvakidašnji način. Zapravo rekao bih da ismijavaju ljudske slabosti, a ono što je na neki način žalosno u cijeloj toj satiri je to što na neki način imaju pravo. Prvo su mi se njihovi tekstovi činili ništa više nego smiješni, ali ako malo bolje razmislim u tim tekstovima zaista ima i više istine nego što bi možda i trebalo biti.

Na kraju ako nemate živaca slušati pomalo psihodeličnu muziku bar prelistajte “časopis”. Sigurno čete naći nešto što će vas zanimati ili što će vam dobro doći…kao što je npr. jedan mali pomoćni rječnik “Njemački bez muke” koji kaže: “roda – Kinder Transport Animal” ili “bolje išta nego ništa – besser 00 dan 0” itd. :)

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>