Prvi dan na poslu
Published On 11/12/2010 » 2052 Views» By Bill » Lifestyle

Dakle u prvom dijelu ove poslovne napetice uspijeli smo naći posao na divljem tržištu rada i sad je red da krenemo sa radom…

zaposlenikVjerojatno su vas uzeli na pokusni rok od tjedan, dva ili tri, šta ustvari prestavlja samo robijanje i iskorištavanje radne snage. Reće vam da postoji još jedan kandidat koji će bit na testnom roku tjedan iza vas pa će uzeti onoga tko se pokaže najboljim. Vjerovatno vam mažu oči pa pokušajte šta kraće radit na pokusnom roku.

Prvi vam je dan, puni ste pozitivne nervoze i željnji radne akcije. Nitko nema vremena da vas uputi gdje i šta pa okolo zujite kao muha bez glave. Nakon nekog vremena dodijete svima pa vas posjednu ili poziconiraju negdje gdje ne smetate. Ako imate sreće dobije stol sa kompjuterom pa možete spamat po spreha forumu i iskazivati pozitivne emocije šta ste prvi dan na poslu i šta se niste još umorili. Pozdravljate se sa ljudima koji šetuckaju po uredima kojima baš i nije do priče i upoznavanja jer imaju pametnijeg posla.

I onda dobijete prvi zadatak od nekog tamo, javljaj se na telefon kaže vam on. OK to znam! Pretpostavljate da je ovo neki test snalaženja i inteligencije no ja sam siguran da će te ga pasti jer ljudi iz telefona će vas tražiti stvari za koje vi jednostavno nemožete znati, jer nema šanse da znate tko se još kako zove, i koji je pozivni broj kojeg lika, niti čime sve vaše poduzeće posluje. Preporuka je pišite šta ovi zbore, govorite da toga koga traže nema i da ćete prenijeti poruku, a ako to ne upali derite se za pomoć.

Uskoro dolazi vaš nadređeni, napokon pravi posao! Počet će prekrasnu priču iz knjige 1001 menadžerska bajka o nekom tamo marketinškom projektu preko sedam gora i sedam mora o velikoj borbi zmaja i malih poduzetnika i sretnoj budućnosti svih zaposlenika a tu ste došli vi i sve ovisi o vama jer je baš vama dodjeljena čast da morate pregledati, popraviti i kopi-pejstati ovih 300 podataka tvrtki iz baze podataka. Uglavnom za početnike su poslovni gori od bilo kojeg na traci, najdosadniji i najduži mogući porojekti koji ne zahtjevaju skoro nikakvu upotrebu mozga a popunjavanje baze podataka su vrhunac vrhunaca. Za to volju imaju samo najnadobudniji početnici no ja vam preporučam ne žurite sa tim, prošetajte se svakih pola sata po hodniku, popijte čašu izvorske uredske vode iz plastične čašice ili napišite koji post u forumu u temi „Po čemu će te pamtit današnji dan?”. Velike su šanse da će se ideja o tome kako baza treba izgledati promjeniti za par tjedana pa nije ni toliko bitno to šta vi trenutno radite. No napravite dovoljno da na kraju radnog dana možete reći neku okruglu brojku vašeg učinka i usput ispričajete neku napetu priču o tome kako je FileMaker zablokirao, miš otegnuo papke i da je situacija bila krajnje gadna no vi ste hrabrno kročili kroz sve te nedaće i sve uspiješno prebrodili. Svaki moderni menadžer će biti oduševljen takvim proaktivnim pričama i biti ponosan na sebe kakvog je zaposlenika pronašao.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>