Rockin’ in the free world (G3 Live)
Published On 10/12/2010 » 1233 Views» By Happy » Glazba

Prije otprilike godinu dana tri vrhunska gitarista održala su zajedno koncert. Volite li električnu gitaru i zanima li što sve taj instrument može učiniti u rukama virtuoza?

Mjesto radnje: The Uptown Theater, Kansas City, Missouri. Vrijeme radnje: 21.10.2003. U glavnim ulogama nastupali: Joe Satriani, Steve Vai i Yngwie Malmsteen. Drugim riječima dobra muzika s puno dobre solaže i sve to uživo… Tri gitarista koja danas definitivno spadaju u sam vrh hard rocka našla su se na istom mjestu u isto vrijeme kako bi održali jedan izvrstan koncert.

Nakon što sam upalio pojačalo i ubacio CD u CD-player jedino što mi je ostalo bilo je sjest u fotelju, pojačati glasnoću taman toliko da pod lagano podrhtava od svirke koja je izlazila iz pet zvučnika koja su me okruživala i jednostavno se prepustiti ugođaju.

Rockin' in the free worldKoncert se nalazi na dva disca, dok je sam koncert podijeljen na četiri dijela. Prva tri dijela nalaze se na prvom discu. Na tom discu svaki gitarist ima svojih 20 minuta bez prisutnosti ostala dva. Dolazeći na pozornicu svaki pokazuje što može i što zna. U tih 60-ak minuta pokazali su kako električna gitara ima dušu. Tu je bilo svega i svačega…od laganih dijelova, preko prebiranja po žicama sve do trenutaka kada sam mislio da će iz gitare iscijediti onu maloprije spominjanu dušu. Nakon zaista meni izvrsnog prvog disca došao je red i na drugi. Na tom discu dolazi ono što se čekalo prvih sat vremena…sva tri gitarista zajedno na dijelu. I moram priznati da takvu svirku već dugo nisam čuo! U pola sata izveli su tri pjesme: dvije od Hendrixa (Voodoo Child i Little Wing) i Rockin’ In The Free World od Neil Younga (po kojoj je koncert i dobio ime). U tih pola sata bilo je ukratko rečeno svega. Međusobnog “prepucavanja”, solaža za solažom… Ako se možda pitate kako je sve to zvučalo pokušat ću to nekako opisati. S moje desne strane jedna gitara, s lijeve druga i sa centralnog zvučnika treća. Zvuk gitare svako malo se prebacuje s desne na lijevu, s lijeve na desnu, pa onda u sredinu i tako u svim mogućim kombinacijama. Malo čuješ jednu gitaru, trenutak dvije, pa opet jednu, najednom sve tri…

Nakon što sam odslušao cijeli koncert nije mi preostalo drugo neko ponovno ga preslušati. Što reći. Moj neki konačan zaključak svega bio bi ovaj: kvaliteta snimke samog koncerta je odlična (što doprinosi samom ugođaju) kao i same pjesme koje su savršeno izvedene od tri virtuoza koja su se našla za gitarama.

OCJENA 20/20 (mislim da je ocjena zaista zaslužena, koncert ne traje prekratko, a niti predugo, pjesme su odsvirane su bez greške i još k tome sve je live što znači da u slučaju pogreške nema ispravka kao u studiju, prema tome zaista ne vidim razlog za nekom manjom ocjenom).

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>