Sjaj nepobjedivog uma
Published On 08/12/2010 » 927 Views» By Kreso » Film

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, SAD, 2004, 108min, Discovery Film
R: Michael Gondry
Uloge: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Elijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst

Štancanje bezidejnih i nezanimljivih Hollywoodskih naslova naša je svakodnevnica i realnost. Kada u takvoj situaciji imate nekog originalnog i uvrnutog autora kao što je Charlie Kauffman onda ga treba čuvati kao kap vode u pustinji. Već je svojim prvim scenarijima, Biti John Malkovich i Adaptacija pokazao da je miljama iznad Hollywoodskog prosjeka, a Vječni sjaj nepobjedivog uma upotpunjuje taj stav.

Joel Barish (Carrey) je izgubljen i razočaran svijetom oko sebe. Jednoga dana u vlaku upozna čudnovatu Clementine (Winslet) s kojom se odmah zbliži. Njihova romansa je u prvo vrijeme idealna, no nakon nekog vremena shvate da su se već poznavali. Međutim, njihova veza je bila toliko loša i nepodnošljiva da su odlučili specijalnim kirurškim zahvatom odstraniti uspomene jedno na drugo iz svojih mozgova….

Već sam pogled na gore kratko opisani sadržaj otkriva da Kauffman opet sprema svoje ludorije. Vrlo je teško otkriti pod kojim drogama radi mozak tog genijalca al dok nam izbacuje ovako lude, zabavne i svježe filmove nije ni važno. Važno je to da je Jim Carrey napokon odigrao izvrsnu ulogu izvan žanra komedije bez svog standardnog kreveljenja. I Kate Winslet je luda (oboje nominirani za Zlatni Globus), a najluđi su Elijah Wood, Mark Ruffalo i Kirsten Dunst koji su bez prestanka ušlagirani u filmu te trkeljaju gluposti i citiraju Nietzschea…. Meni se film sviđa. Preporučam ga svima. Iako ako ste jedan od onih koji vole jednostavne priče za isključit mozak, onda to nije film za vas. S obzirom na kompleksnost priče mozak vam mora biti stalno uključen, kao na satu matematike (dobro, kako kome). Uglavnom, jedan od najluđih filmova godine kakvi se definitivno jako rijetko vide.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>