Stadium Arcadium (Red Hot Chilli Peppers)
Published On 08/12/2010 » 1048 Views» By Kreso » Glazba

Bila je negdje 1998. godina kada je John Frusciante nakon godina u nesvjesnim stanjima zaželio ponovno zasvirat sa starom škvadrom. I tu je počeo novi život Red Hot Chili Peppersa. Povratnički ˝Californication˝ iz 1999. i ˝By The Way˝ tri godine kasnije bili su fantastični albumi (pogotovo ˝Cali…) koji su RHCP pretvorili u jedan od najznačajnih bendova trenutno na sceni. Četiri godine nakon ˝By The Way˝ bend se osjećao dovoljno zrelo i spremno da snimi pravi dvostruki album u stilu velikana iz 70-ih (Led Zepellin, Clash…).

˝Stadium Arcadium˝ donosi na dva diska, Jupiteru i Marsu, nešto više od dva sata glazbe i donosi mnogo ideja koja su proizašla iz glava, nogu i ruku kalifornijskog četverca, a sve pod paskom jednog jedinog Ricka Rubina. Nisu sve ideje potpuno uspjele i savršene, no RHCP imaju ih i dalje dovoljno da bez problema pometu konkurenciju. Jupiter otvara solidni najvani single ˝Dani California˝, nastavlja bolja ˝Snow˝, a među favorite spadaju ˝Stadium Arcadium˝, ˝Slow Cheetah˝, zanimljiva ˝Torture Me˝, te sveukupno ponajbolje ˝Especially In Michigan˝ i ˝Wet Sand˝. Melodični Kiedisov vokal i plivajuća Fruscianteova gitara zaštitni su znak ovih pjesama, a dok je veliki John u formi i cijeli bend razvaljuje.

Mars otvara izvrsna ˝Desecration Smile˝, nastavlja novi singl ˝Tell Me Baby˝. Među zanimljive dijelove drugog diska spadaju snena ˝If˝ i završna ˝Death Of Martian˝. Ipak čini se Mars za mrvicu slabiji, no iako bi se poneka pjesma mogla izbaciti, nudi dva sata pravog užitka i zabave. Nema sumnje, osim što je riječ o jednom od boljih albuma, da će bez problema se pojavljivati i na vrhovima najprodavanijih albuma. Peppersi ipak drže visoke pozicije i jedna su od najtraženijih koncertnih atrakcija u svijetu trenutno, nalik MTV-jevim zvijezdama, no ono što je bitnije, sve to zahvaljujući izvrsnim albumima i nastupima, a ne reklamama i slikanjima.

Uživajte u ljetu, a nek vam u tome pomogne i ¨Stadium Arcadium˝. Nema sumnje da će se album slušati od auta do auta, od plaže do plaže te – od stadiona do stadiona…

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>