Syriana
Published On 08/12/2010 » 725 Views» By Kreso » Film

Syriana, SAD, 126min, 2005, Intercom Issa
R: Stephen Gaghan
Uloge: Chris Cooper, Jeffrey Wright, George Clooney, Amr Waked, Matt Damon, Amanda Peet, Christopher Plummer

˝Syriana˝, film koji je potiho stigao u naša kina (malo ga je, istina, Clooneyev Oscar promovirao) definitivno spada među najuzbudljivija, najhrabrija i najkvalitetnija ostvarenja kino sezone. Od maksimalne ocjene film Stephena Gaghana dijeli tek malo bolji način pričanja priče, a od velikih nagrada ga je udaljila ipak tema filma, koju amerikanci sigurno shvaćaju kao provokaciju, što je na kraju krajeva i istina.

Priča filma se odvija na nekoliko lokacija i kontinenata istovremeno, a sve je povezano s bespoštednom borbom za prevlast na svjetskom tržištu nafte, gdje apsolutni vladari, SAD, ne žele ni milimetar uzmaknuti. U priči se javljaju, radnici na bušotinama, vladini špijuni, agenti, savjetnici, vođe kompanija, odvjetnici, azijski emiri… Svi zajedno čine cjelinu koja stvara pravu sliku i potvrđuje staru izreku da je o nafti kao ˝crnom zlatu˝….

˝Syriana˝ se na ovogodišnjim Oscarima istakla s nagradom za najboljeg sporednog glumca, a George Clooney je za tu ulogu i promijenio imidž, nabacio 12 kilograma i pustio bradu. Nakon svega zaključak je da je ˝Syriana˝, zasigurno zaslužila i više. Stephen Gaghan koji se do sada proslavio scenarijem za ˝Traffic˝ Stevena Soderbergha, ovoga je puta odlučio uz napisani scenarij i sam sjesti u redateljski stolac. I nije pogriješio. Za njegovu režiju stvarno nema prigovora, odradio je svoj posao znalački, dok bi se prigovori mogli pronaći u sadržaju, odnosno pričanju priče. U određenim trenucima filma, posebice u prvom dijelu, Gaghan iznosi puno činjenica i mijenja kadrove i likove prilično velikom brzinom pa je prosjećnom gledatelju u određenim trenucima malo teže pohvatati sve konce. No, na kraju trud je isplaćen, a složeni mozaik je zaista impresivan. Provokativno i kvalitetno.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>