The Strokes
Published On 10/12/2010 » 2070 Views» By Mexes » Glazba

Momci iz New Yorka, preko par dobrih veza, našli su izdavača, izdali svoj debi, publika i kritičari se zapalili i evo ih na krovu Svijeta. Hype je tu, čak su medeji skovali cijeli novi glazbeni pravac (post-punk-rock) i evo ti slave… No, koliko je to zasluženo?

The StrokesAlbum privijenac, zvan “Is this it” izdan, čini mi se 2001. godine, s hit singlom “Last Nite” bio je taj. Ne loš albumčić. Furka na kao neki retro rock s emotivnim (čitaj; srcedrapajućim) tekstovima u ogromnim količinama, te sve to pretvoreno u dovoljno dobru buku da se na nju može zaplesati. Prodan u dovoljnom broju primjeraka i puštan isto toliko da bi svi čuli taj single. Nađe se tu još dobrih pjesama, (new york city cops, trying your luck, someday..) i zapravo album mi i nema neku lošu točku (dobro, ponekad me malo vokal živcira, ali naviknuo sam se… :) ). Nema ni pjesmu koju preskačem ili nešto slično. Fino to teče. Ali, nema mi ni neku ubitačno dobru.

Album drugijenac. Željno očekivan, imenom “Room on fire” izdan 2003. godine. Hit sniglić, “12:51”. Da, fora se zove i fora je pjesmuljak. Revolucionarno nije, a niti velika promjena na prvi album. Ali, vokal je bolji. Meni barem. Ima još dobrih stvari (automatic stop, i can’t win, reptilia…). Uostalom, kao i prvi, nema baš neku kritičnu točku. Možda malo mekši i melodičniji nego prvi. Poslušajte, neće vam škoditi. Malo razdrmajte te svoje kosti i mišiće. Možda dobijete inspiraciju i za nešto više. Garantiram da ćete pronaći barem poneku pjesmicu koja će vam se svidjeti. Probajte kako zvuči taj rock, gotovo bi se usudio reći, običan rock u novom tisućljeću. Ne grizu. Nisu strašni. Imaju emotivne probleme, kao i svi. Možda i veće nego neki od nas. Kažu da nikad nisu željeli postati slavni. Mislim, da sve u svemu, nisu loši momci. I za kraj, je li ta slava zaslužena? Hm, meni nisu ni do koljena jednom Franz Ferdinandu. No s druge strane, izgleda da su to i ostali skužili pa je pravda zadovoljena. Kad izdaju i treći album, probati ću ga nabaviti, ali neće mi toliko nedostajati da bi ga kupio odmah prvi dan kad ga izdaju.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>