Tjedan restorana (Kulinarijat)
Published On 14.10.2013. » 2664 Views» By Uriel » Lifestyle

Za one koji ne znaju, Tjedan restorana je “akcija” koja se održava dva puta godišnje s ciljem promocije i promidžbe gastronomske scene u cijeloj  Hrvatskoj. Koncept je vrlo jednostavan: restorani sudionici gostima za vrijeme trajanja promotivne ponude nude slijed od tri jela, a ponegdje i čašu vina po cijeni od 100 kuna. Sam koncept je osmišljen po uzoru na svjetske metropole te prilagođen hrvatskom tržištu. Ove godine se tjedan restorana održava od 04.10. do 13.10.

Za popis restorana u vašoj blizini kliknite na sljedeći link. Naše pokrivanje Tjedna Restorana završavamo s Kulinarijatom.

Restoran Kulinarijat nalazi se u samome centru grada. Smješten u jednu od starih kuća na Opatovini, uklopio se u ostale kafice i pubove. Restoran je pomalo sterilno uređen, a prostorom dominiraju bijela, siva i bež boja. Rasvjeta je jednolična i ne stvara ugodnu i intimnu atmosferu. Konobari i osoblje su korektni i dobro rade svoj posao. U sklopu svakog jelovnika nudi se čaša crnog ili bijelog vina. Nisam upoznat koja dva su se vina nudila ali su bila uistinu vrhunska. Poslužene su i kriške bijelog beskvasnog kruha. Pretpostavljam da se radi o njihovom domaćem kruhu koji je bio svjež i ukusan.
U sklopu Tjedna restorana u ponudi su tri jelovnika:
JELOVNIK I
• Krem juha od hokkaido bundeve, aromatizirana Nolly Pratom (suhi francuski vermut),servirana s bućinim sjemenkama i bućinim uljem
• Teleći but punjen Parma pršutom i mozzarellom, preliven umakom od kadulje i bijelog vina, poslužen s basmati rižom
• Čokoladni rižoto s gránitom od naranče
JELOVNIK II
• Krem juha od parmezana sa slatkim vrhnjem obogaćena vinom i Noilly Pratom (suhi francuski vermut)
• Štrudla od pastrve na pjenici od svježe rajčice i limuna
• Ekler od karamele
JELOVNIK III
• Mljeveni avokado na redukciji balzamičnog octa, poslužen uz cherry rajčice
• Rezanci od riže na pirjanom miješanom povrću začinjeno azijskim začinima i a´la Kulinarijat mješavinom curryja
• Galette od sezonskog voća

Kako se radilo o prijateljskoj večeri i bilo nas je petero, isprobali smo sve jelovnike.

uređenje stola

uređenje stola

Predjelo
Jelovnik 1: Blaga krem juha od bundeve u kojoj su bile razmrvljene sjemenke i s dekoracijom od bućinog ulja. Možda premalo topla ali ukusna.
Jelovnik 2: Juha od parmezana je bila malo jačeg, “sirastog”, okusa ali svejedno vrlo ukusna. Također, možda bi bila i ukusnija da je bila malo toplija.
Jelovnik 3: Predjelo trećeg jelovnika je vizualno bilo najzanimljivije. Nažalost, okusno je zaostalo. Pasirani avokado je bio pomalo bljutav i bezukusan. Reduciranog aceta je bilo u tragovima ali su se rajčice zanimljivo povezale s listićima kokosa i nekom vrstom mahuna.

glavno jelo

glavno jelo; jelovnik 3

Glavno jelo

Jelovnik 1: Teleći je but bio presušen, te se gotovo uopće nisu osjetili ni mozzarella ni pršut. Umak je bio neka slaba vinska vodica a kadulja se nije osjetila. Rižoto je bio dekoriran listom kadulje i ružmarinom, fino kuhan, te je imao ugodnu putrastokremastu notu. Sve u svemu u redu, no ne bih to ponovno jeli.
Jelovnik 2: Sastojalo se od dva trokutića tijesta za savijače dekoriranih listom kadulje. Osim dijela u kojem je bilo punjenje, štrudle su bile suhe i bezukusne. Punjenje su sačinjavali komadići pastrve pomiješani s gljivama, pretpostavljam vrganjima. Umak je bio kremasto kiselkast i nisu se osjetile rajčice. Za očekivati je da će se svi ti okusi povezati i stvoriti harmoniju no to je izostalo.
Jelovnik 3: Rezanci od riže bili su zvijezda večeri. Odlično sljubljeni okusi, curry nije dominirao, ali se osjetio, sjajno začinjeno, mnogo vrsta povrća i obilna porcija. Ovo nam se svima svidjelo i definitivno bi ga opet naručili!

glavno jelo; jelovnik 1

glavno jelo; jelovnik 1

Desert
Jelovnik 1: U restoranu se nudio drugačiji desert od onog koji je bio predviđen. To je bila neka mješavina smokvi, čokolade, sladoleda i valjda likera serviranih u visokoj čaši. Sve u svemu, loše ohlađeno, neusklađeno i neukusno.
Jelovnik 2: Pitali smo se sto su ekleri pa je ispalo da su to punjeni prutići od tankog peciva, veličine piškota. Iako je bio naveden samo od karamele, dobije se i jedan od čokolade. Oba punjenja su bila vrlo slatka i dosta masna. Ne može se reći da se radilo o erupciji okusa, no nije bilo ni loše.
Jelovnik 3: Galette je pita, u ovom slučaju od šljiva s dodanim šlagom. Šlag je bio bezukusan, te je teško bilo zaključiti radi li se o šlagu od kravljeg ili sojinog mlijeka (što mislim da je bitno jer se radilo o “veganskom jelovniku”), no pita je bila fina, malo preslatka ali fina. Prhko tanko tijesto s narendanim polovicama šljiva.

ddesert

glavno jelo; jelovnik 2

Rezime: Korektna večera ali čisto iz razloga što nitko nije bio skroz nezadovoljan svojim jelovnikom i niti jedno jelo nije bilo totalno promašeno. Dosta je detalja koji nam se nisu svidjeli, i izuzev glavnog jela trećeg jelovnika, s nijednim jelom nismo ostali zadivljeni. Ali sve je bilo unutar jestivih okvira i možda bi nečije tuđe nepce našlo puno više riječi hvale od nas.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.