Život je more
Published On 09/12/2010 » 928 Views» By Kreso » Film

Mar Adentro, Španjolska, 2004, 116min, Blitz
R: Alejandro Amenabar
Uloge: Javier Bardem, Belen Rueda, Lola Duenas, Mabel Rivera

Kada netko u Španjolskoj doslovce potuče (14 nagrada ¨Goya¨) Pedra Almodovara, onda možemo biti sigurni da smo dobili veliki film. Upravo takav je novi uradak Alejandra Amenabara, film koji vas svojom dirljivom pričom, ali prije svega izvedbom i fantastičnom Bardemovom rolom uvlači u sebe i od vas traži mnogo.

Ramon Sampedro (Bardem) je kao mladić prilikom skoka u more doživio nesreću i sotao paraliziran. Iako živi već 30 godina i iako se njegova obitelj brine za njega, on želi umrijeti i pokušava se izboriti za eutanaziju. U tome mu žele pomoći odvjetnica i novinarka Julia (Rueda) koja suosjeća s njim jer i sama ima tešku bolest. On je spreman na sve i uskoro počinje žestoku borbu za dostojanstvenu smrt.

Svojim novim filmom Amenabar pokazuje da je spreman zaobići sve zamke. Jer, priča filma i ne nudi nešto novo, živjeti ili umrijeti, pitanja su s kojima se često susrećemo na filmu, no, takvi naslovi često znaju potonuti u patetičnosti i nezanimljivosti. Ali, Amenabar ovdje vješto koristi svoje znanje i mogućnosti glumaca i dostavlja nam film koji je dirljiv, zanimljiv, a na trenutke čak i komičan. Naime, izvrsni Javier Bardem svojim gestikulacijama temu malo oživljava, a pogotovo šalama na vlastiti račun, nadmudrivanjima sa također invalidnim svećenikom i smješkom s kojim plače, te i nas navodi da na trenutke zaboravimo na njegovu tešku sudbinu. S druge strane Amenabar izbjegava zamke na zanimljive načine, kao što je primjerice scena kada Ramon izleti kroz prozor sve do mora, koje je bilo njegov život, a koje mu je uzelo sve. Naravno, dojam filma s ovakvom pričom, može biti oprećan, no s obzirom da je riječ možda ne o najboljem, ali svakako jednom od najemotivnijih filmova godine sumnjam da će se i u ovom slučaju tako nešto dogoditi. Stoga, pripremite maramice, ako neće vama trebati, sigurno će nekome do vas.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>