Berlin – grad ljubavi, muzeja i hrane (dio prvi)
Published On 12/11/2013 » 5395 Views» By Uriel » Putovanja

Glavni aspekt Berlina koji me je oduševio jest  ponuda kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama. Iako je njemački standard bitno viši nego naš, iz nekog razloga, u usporedbi s našim restoranima se oni u Berlinu čine jeftini. Naime, za isti broj kuna u džepu će vam Berlin ponuditi puno veći i kvalitetniji izbor hrane nego Zagreb. Spomenuti ću par mjesta koja vrijedi posjetiti.

Monsieur Vuong je izvrstan vijetnamski restoran koji nudi fenomenalnu hranu po iznimno prihvatljivim cijenama. U trenutku pisanja ovog članka se nalazi na 23. mjestu na Trip Adviser-ovoj top listi restorana (od njih 4137) u Berlinu. Osobno nikad prije nisam probao vijetnamsku kuhinju, pa je ne mogu usporediti s prijašnjim iskustvima, a kako sam očekivao da će biti slična kineskoj (kao blizu su na karti :) ) pretpostavio sam da će mi se svidjeti. Ispalo je da sam u pravu oko jedne stvari. Svidjela mi se, ali definitivno nije slična kineskoj. Ponuđena jela su bila više jušna, i drukčije začinjena (korištenje mente npr.) od jela kojeg bi ste jeli u tipičnom kineskom restoranu. Zanimljivo je da se radi o jednom od najpopularnijih restorana u gradu, tako da očekujte red za mjesto te gužvu u restoranu. Ali usprkos činjenici da se radi o iznimno popularnom i fancy uređenom restoranu, cijene su prihvatljive. Predjelo, glavno jelo, koktel i desert su izašli oko 16, 17 eura. Realno, s obzirom na kvalitetu, čista bagatela. Topla preporuka!

monsieur_vuong_1

Massai Berlin je pak afrički restoran kojeg, ako ste zainteresirani za nešto egzotičnije, morate posjetiti. Pod “egzotično” mislim prvenstveno na egzotično meso. U ponudi su antilopa, krokodil, zebra  i slične životinje koje bi teško mogli nabaviti u lokalnom Konzumu ili na placu. Ulaskom u restoran, kao da ulazite u mali kutak Afrike u Berlinu. Zidovi su puni artefakata sa Starog Kontinenta, a konobarice nose afričke nošnje da bi upotpunile dojam. Cijene su umjerene, pogotovo s obzirom da jedete nešto tako egzotično. Ako vas nema 4 ili više, preporučujem mesnu platu za dvoje pošto dobijete mesa od svake spomenute životinje. Treba spomenuti da su deserti odlični, a pive s okusom koje nude možete slobodno preskočiti.

massai

Steel Shark je jedini sushi bar koji smo posjetili u Berlinu, tako da ne mogu komentirati da li je i najbolji, ali svakako mogu reći da je odličan. Ono što me najviše oduševljava kod njega jest njegov koncept. Naime, ne radi se o fancy restoranu, kao što to obično biva kod nas kad je u pitanju sushi, već o sushi zalogajnici u stilu “Trovača”. Prostor za jesti je veličine dnevnog boravka prosječnog stana u gradu Zagrebu, a ispunjen je stolovima i barskim stolicama. Naglasak je na hrani, a ne na ambijentu. Sve to ima jednu jako lijepu posljedicu, a to je niska cijena. Realno, nikad nisam jeo tako jeftin, a dobar sushi. Da živim u Berlinu, večeru bih redovito jeo u Steel Sharku. Ako ste fan sushija, Berlin je grad za vas jer Steel Shark je samo jedan od mnogih sushi restorana sličnog koncepta.

steel-shark-berlin

Wok to Walk je tip restorana koji postaje sve popularniji i kod nas. Osnovni koncept je jednostavan. Za relativno prihvatljivu sumu novaca (obično 5 do 7 eura) dobijete jelo iz woka sa sastojcima po vašem izboru. Birate tip tjestenine, umaka, mesa, povrća i dodatnih začina koje želite u vašem jelu. Osim što se možete zabaviti kreiranjem vlastitog jela, također možete izabrati i neku od ponuđenih kombinacija. Mala opaska: limunada je iscijeđena, ali je i unaprijed zaslađena što je čini se običaj u Berlinu. To nas je neugodno iznenadilo.

wok-to-walk

Dolores je restoran po konceptu sličan Wok to Walku, samo što se radi o tortillama i wrapovima. Za 5, 6 eura dobijete wrap ili tortillju sa sastojcima po vašem izboru. Birate tip umaka, mesa, povrća i dodatnih začina koje želite u vašem jelu. Isto postoje i neki standardni izbori, a i opaska za zaslađenu limunadu vrijedi i u ovom slučaju. E sad, 5 do 6 eura za wrap ili tortillu zvuči skupo, ali imajte na umu par stvari. Tortilla dobijete više, a wrap je OGROMAN (blizu kile je težak) i od njega ćete se pošteno najesti. Ako želite pojesti nešto nabrzinu, Dolores je mjesto za vas.

Dolores

Sadhu #2  je indijski restoran u kojem ruku na srce nisam gotovo ništa probao jesti. Izdvajam ga zbog toga što ima happy hour koji počinje u 18:00h i traje do jedan iza ponoći, a za to vrijeme svi kokteli dođu 3.5 eura. Kokteli su spravljeni odlično, a usluga fantastična. Konobar je bio izuzetno zabavan, a jednu večer nam je i donio neke besplatne grickalice; tvrde tanke tortille s paprom i povrćem s umacima koji okusom variraju od blago ljutog do “WTF!?! vodeeee” ljutog (zeleni 😉 ). Ako volite koktele, a morate paziti na potrošnju, svakako posjetite ovaj restoran.

sadhu

Turski plac je više događanje nego mjesto. Iako se uvijek odvija na istom mjestu, aktivan je samo utorkom i petkom i definitivno vam preporučujem da ga posjetite. Osim što se može jako lijepo prizalogajiti (obavite doručak ili brunch tamo), i popiti (alkohol ili svježe iscijeđeni sokovi), imate priliku obrok obaviti uz živu glazbu u fenomenalnom ambijentu. Osim što je poznat po prodaji začina i tkanina, turski plac je poznat po uličnim izvođačima koji tamo dolaze i izvode svoje stvari prolaznicima koji se obično sjedeći po podu rasporede na početku placa. Radi se o autentičnom berlinskom iskustvu za koje vam savjetujem da ga ne propustite.

turkish

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>