commissario Brunetti istražuje (Donna Leon)
Published On 09/12/2010 » 11477 Views» By Zrinka » Knjige

Donna Leon predaje englesku književnost i piše, godinama živi u Veneciji, a prije toga je živjela posvuda u svijetu. Piše (izvrsne) krimiće kojima je poveznica istražitelj, commissario Guido Brunetti…

commissario Brunetti istražujeBrunetti je Venecijanac, zaljubljen u svoj grad, sasvim običan čovjek u neobičnom gradu, koji zločine ne riješava isključivo ‘policijskim’ metodama, već se pri njihovom rješavanju služi i obiteljskim vezama, činjenicom da je Venecija malen grad u kojem se svi međusobno poznaju i svatko o nekome nešto zna. Njegov nadređeni, dottor Patta je njegova potpuna suprotnost, kicoš i nesposobni politički ulizica kojem je glavna briga da policija bude posebno naklonjena ‘zaslužnim članovima društva’. Brunetti nije samotnjak poput većine detektiva koje susrećemo u romanima (dapače, on nije niti detektiv, već pravnik koji cijeli život radi u policiji), ima dvoje djece, a njegova voljena supruga Paola potječe iz plemićke obitelji (veze njenog oca, conte Orazia često pomažu Brunettiju u istragama) i predaje englesku književnost na sveučilištu. Kroz romane se propleće još nekoliko stalnih likova: Pattina dojmljiva tajnica signorina Elettra, prava ljepotica sa misterioznim vezama na najzačudnijim mjestima, policajac Vianello, klasični primjer dobričine, kormilar Bonsuan…

Donna Leon se tipičnih tema modernog kriminala dotiče na sasvim poseban način. Njeno bavljenje temama poput šverca oružjem, otpadom, ljudima nije površno, već zadire u samu srž toga kakvo je naše društvo i ima li borba protiv takvog zla ikakvog smisla.

Ovi romani nisu samo krimići, već puno više, pružaju posebnu sliku Venecije, na način na koji bi je vidio stalni stanovnik grada, a ne turist, sliku talijanskog društva kojem se Brunetti često podsmjehuje, ali i društva koje njeguje umjetnost, ljepotu, dobru hranu… Šarm pršti iz svakog retka i to je glavni razlog zbog kojeg preporučam sve romane dotične autorice. Ove knjige smiruju i uvlače čitaoca u neki drugi svijet. Idealno za opuštanje.

VENECIJANSKI FINALE

Poznati njemači dirigent Wellauer dirigira La Traviatom u Veneciji, no u pauzi prije trećeg čina umire. Brunetti pokušava dokučiti radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu, a niti jedno od toga nema smisla. Wellauer je bio velika zvijezda i čovjek koji se uopće ne uklapa u psihološki profil samoubojice, ali ne postoji niti pravi motiv za njegovo ubojstvo. Njegova mlada žena iskreno je potresena njegovom smrću, a njegov profesionalni život, premda ispunjen nekim trzavicama ipak je lišen velikih neprijateljstava. Napokon, zašto bi netko tko cijeni glazbu ubio nekoga tko je tako dobar dirigent?

SMRT U TUĐINI

U venecijanskim kanalima pronađen je leš i slučaj je dodijeljen Brunettiju. Nakon početne istrage otkriveno je da se radi o mladom američkom vojniku iz vojne baze u blizini Venecije i počinju se javljati razna pitanja: zašto je u stanu mladog vojnika podmetnuta droga tako da je Brunetti nađe, zašto je njegova nadređena u šoku nakon identifikacije tijela gotovo pala u nesvjest zbog toga što je vidjela, a po zanimanju je liječnica; boji li se nečega, zašto je skrivala svoju ljubavnu vezu sa umrlim, i, nakon što i njeno tijelo otkriju, a uzrok smrti je predoziranje, kakva je to tajna koju Brunetti ne treba saznati. Dotična naime nije bila narkomanka. Istraga odlazi u posve neočekivanom smjeru, u smjeru velikog biznisa ilegalnog uklanjana otpada.

ODJEVEN ZA SMRT

Nakon što pronađu leš muškarca obučenog u žensku odjeću, na području koje služi kao ‘radno mjesto’ mnogim prostitutkama, sve ukazuje na sasvim ‘obično’ ubojstvo. No Brunetti, koji taj slučaj preuzima usred vrelog ljeta, premda nije na njegovom području i premda mu zbog toga propada godišnji odmor, uočava niz nelogičnosti: tim područjem se za rad služe ženske, a ne muške prostitutke, a žrtva nema tijelo za koje bi itko želio platiti… Otkrića koja slijede ukazuju na razgranatu i jako profitabilnu mrežu korupcije, naravno u visokom društvu.

RUKA PRAVDE

Ubijen je ugledni venecijanski odvjetnik Carlo Trevisan, a uz taj slučaj Brunetti istražuje i samoubojstvo uspješnog knjigovođe Rina Favere. Uskoro je ubijen i brat Trevisanove udovice, a Brunetti je u vezu sa tim zločinima doveo i slijetanje sa ceste kamiona koji je uz drvenu građu prevozio i žene krijumčarene u Italiju kao roblje, koje su u toj nesreći poginule.

Veza među tim zločinima ukazuje na organiziranu prostituciju – žene poginule u kamionskoj nesreći bile su samo ‘izgubljena pošiljka’.

ACQUA ALTA

Ugledna američka arheologinja Brett Lynch brutalno je pretučena u svom venecijanskom stanu uz upozorenje da ne treba razgovarati sa Semenzatom. Semenzato je kustos muzeja u kojem je Brett prije par godina postavila izložbu kineske keramike, a nedavno je posumnjala da su neki izlošci tada zamjenjeni krivotvorinama. Brunetti se za slučaj zainteresirao od samog početka jer su Brett i njena ljubavnica sopranistica Flavia Petrelli njegove prijateljice. Nakon što Semenzata netko ubije u njegovom uredu istraga postaje intenzivnija, a Brunetti se ponovno služi svojim poznanstvima jer istražiti nešto u zatvorenim krugovima poznavatelja umjetnosti i kolekcionara nije nimalo lako.

NOBILTA

Bogati njemački liječnik kupio je zapušteno imanje i pri preuređivanju su pronađene kosti mladića iz ugledne aristokratske obitelji koji je otet par godina ranije. Brunetti ponovno otvara istragu i dolazi do raznih otkrića – mladić je bio izložen opasnom radioaktivnom zračenju prije smrti, a imao je posve neobičan posao kurira za poslove obiteljske tvrtke koji ga je često vodio na istok Europe. Javlja se logična sumnja: šverc oružjem. No zar bi vlastita obitelj otela i ubila svog obožavanog sina jedinca samo zato da posao ne propadne?

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>