Filmska preporuka #2
Published On 13/09/2013 » 1856 Views» By Uriel » Film

Petak je došao, pa tako dolazi i nova filmska preporuka. Kao i uvijek, preporučiti ćemo vam par filmova s opisom od par rečenica te linkovima na njihove opise na popularnim web katalozima filmova (Imdb, Rotten Tomatoes). Pokušati ćemo da izbor filmova bude što raznolikiji, pa očekujte i preporuke “stranih”, animiranih, a nekada i dokumentarnih filmova.

Boiler Room (2000) je američki triler koji prati Setha Davisa, koji je nakon neuspjeha na fakultetu odlučio “uspjeti” pod svaku cijenu. Nakon početnog uspjeha s otvaranjem ilegalnog kasina, zbog narušenih odnosa s ocem traži način da mu pokaže da nije običan “fuck up”, kojeg nalazi u poslu burzovnog mešetara. Nažalost, Seth polako shvaća da nije sve onako kako se čini u firmi za koju radi. Glavna odlika filma po meni je dobro ispričana priča koja balansira između dviju tema; ljudskoj pohlepi za novcem te želji sina da udovolji svom ocu. Također, ne viđa se često Vin Diesela u odijelu i kravati. Inače, filmu je za inspiraciju poslužila priča Jordana Belforta, američkog brokera koji je zbog manipulacije cijenama dionica morao provesti 22 mjeseca u zatvoru te vratiti 100 milijuna dolara svojim klijentima. Po istoj toj priči je osmišljen film “The Wolf of Wall Street ” koji će uskoro doći i u naša kina. Na vama je da odlučite koji je bolji.  ImdbRotten Tomatoes.

 Secretary (2002) je  jedna neobična američka komedija o sadomazohističkom odnosu između Lee Holloway (tajnice) i njenog šefa Mr. Greya. Lee Holloway glumi Maggie Gyllenhaal, dok Mr. Greya utjelovljuje fantastični James Spader. Spadera ćete se možda prepoznati zbog njegove uloge Alana Shorea iz čak dvije serije “The Practice” i “Boston Legal”. Iz nekog razloga mu najbolje sjede uloge simpatičnih perverznjaka. Dok je radnja zapravo iznimno jednostavna i stane u jednu (prvu) rečenicu, film je dosta kompleksan te preispituje naše pojmove “zdravog odnosa”. U neku ruku je dosta sličan filmu “Whatever works” od Woodya Allena, šamo što ovdje promatramo jedan odnos, a film kao takav se više oslanja na seks, nego na humor. ImdbRotten Tomatoes.

assume the position!

 

Internal Affairs (2002) je kineski triler koji nam priča priču o krtici u policiji te policajcu na tajnom zadatku u mafijaškoj organizaciji. Obojica imaju isti zadatak, otkriti tko daje informacije drugoj strani. Ako vam se priča čini poznata, to je zato što ste vjerojatno gledali “Departed” iz 2006. čiji je scenarij zapravo adaptacija Internal Affairsa. Meni osobno je bolji original, prvenstveno zbog suptilnijeg pristupa priči te boljeg vizualnog dojma filma. Da li je vama bolji original ili kopija, to ćete morati sami odlučiti. Treba napomenuti da film u originalu ima još dva nastavka; Internal Affairs 2 i 3. Dvojka je zamišljena kao prequel, a trojka kao nastavak priče. ImdbRotten Tomatoes.

Rise of the Guardians (2012) je simpatičan crtani film kao stvoren za ubiti nedjeljno poslijepodne s boljom polovicom. Crtić prati “Čuvare” i njihovu borbu protiv Pitcha koji pokušava uplašiti djecu svijeta i natjerati ih da prestanu vjerovati u Djeda Božićnjaka, Uskrsnog Zeca te Zubić Vilu. Da, to je zbilja zaplet. :) Ako želite dodatnu zabavu dok gledate film, probajte pogoditi tko daje glas kojem liku jer se radi o popularnim glumcima koje obično nemamo tako često priliku samo slušati. ImdbRotten Tomatoes.

Ako ste pogledali navedene filmove ili vam se naš izbor ne dopada bacite oko na kategoriju članaka film gdje možda nađate nešto što će više pasati vašem ukusu. Ili na ostale filmske preporuke. I ne zaboravite nam javiti da li su vam se svidjeli naši prijedlozi. 😉

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>