Muškarci više vole plavuše!?
Published On 13/12/2010 » 3009 Views» By Alba » Alba

Da ovu kolumnu započnem ičim drugim nego tekstom o plavušama bilo bi pogrešno. Zapravo, ne bi bilo pogrešno, nego nekako it wouldn’t feel right

Jer od trenutka kad mi je, kao maloj bebi, otpala ona mišje siva kosica s kojim sam se rodila, i počela rasti nova- službeno sam postala plavuša. I taj pridjev (ili možda epitet!?) me konstantno prati. «Koja Alba?» netko pita. Najčešći odgovor je «Ma znaš, ona mala plava.» Posljednjih godina je ta plava boja moje kose pojačana i kemijskim supstancama, pa tako ja sjedim kod frizera neki dan, i već pomalo omamljena od peroksidnih para koje se dižu s mojih pramenova počnem razmišljati (razmišljanje- proces upotrebe moždanih stanica u svrhu pronalaženja zaključaka, tj. povezivanja poznatih premisa u novu konkluziju, kažu raritetan kod plavuši :).

plavušaDakle, počnem razmišljati- da li muškarci zaista više vole plavuše? Nekako, na samo pitanje se nameće zaključak da je potpuno besmisleno povezivati mušku naklonost spram nekoj ženi s njenom bojom kose, ali isto tako je potpuno besmisleno i povezivati žensku pamet s njenom bojom kose. Pa to svejedno radimo. Makar i iz zezancije. Stoga, da bih uopće raspravljala o ičemu, morat ću krenuti od činjenice da boja kose igra ulogu. Počelo je još od Homera, koji je Afroditu opisao kao plavušu. A u novije vrijeme-pogledajte samo najpoznatiju (sviđalo se to nama ili ne- u mom slučaju je odgovor ne) plavušu 20. stoljeća- da, govorim o Marilyn Monroe. Bi li ona bila toliko poznata da se predstavljala kao Norma Jean Baker i da nije «zblajhala» kosu? Vjerojatno ne bi. A i ostale dive poput Marlene Dietrich, Grace Kelly, Doris Day, Jean Harlow, Brigitte Bardot….sve su redom bile plavuše. Pa, i Barbie. Ona plava, a Ken crn. Dakle, već od malena curicama serviramo ženu kao plavu. I mršavu. Ali, to je već tema za drugu raspravu.

Na pitanje vole li oni, dakle, više plavuše ili crnke svaki dečko s kojim sam o tome razgovarala imao je svoju teoriju. No, većina ih se složila da zaista više vole plavuše. (Dakako, postoji i mogućnost da je odgovor bio i pod utjecajem moje boje kose, i da bi se nekoj crnki zaklinjali u svoju slabost na smeđu ili crnu kosu). Posljednje objašnjenje koje sam čula je bilo da su plavuše «dostupnije». «Dostupnije,a? Vidjet ćeš ti kako plavuše mogu biti i jako ‘nedostupne’ kad te ja dohvatim» -prošlo mi je kroz glavu. Ali, onda je dotični (kojeg ovim putem pozdravljam :) pojasnio da je to zato što nam društvo servira većinom plavuše na reklamama, naslovnicama časopisa, televiziji..pa se onda one čine «dostupnije». To «dostupnije» još uvijek razmišljam trebam li prevesti kao «lakše». Meni mnogo suvislija objašnjenja na tu temu zvuče ono da plavuše djeluju nježnije i krhkije pa bude u frajerima «zaštitničku crtu», a i « all time favourite » kojeg sam čula čak dvaput- da više vole plavuše jer su manje dlakave :-)

Nije baš pametno na kraju rasprave o nečemu zaključiti da nisi dovoljno kvalificiran da odgovoriš na postavljeno pitanje, ali mislim da ću upravo to morati učiniti. Nisam muško, i ne gledam cure u tom smislu. I prirodno sam plava- dakle ne znam bi li me muški drugačije gledali kao smeđokosu. Stoga ću morati diplomatski zaključiti da, iako se naoko čini da muškarci više vole plavuše, ta kao i sve općenite teorije ima rupa i da boja kose sigurno ne igra odlučujuću ulogu. No, ne mogu se ne zapitati- zašto se hrpa crnki farba u plavo, a niti jedna prirodna plavuša u smeđe!?

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>