Nickelback u Beču
Published On 03/11/2013 » 3294 Views» By Uriel » Glazba

Budući da već neko vrijeme nisam bio na dobrom koncertu, kad mi se pružila prilika da nabavim karte, za u tom trenutku već davno rasprodan koncert Nickelbacka u Beču 31.10., jednostavno nisam mogao odoljeti.  Ne zato što sam veliki fan Nickelbacka, već zato što sam čuo da su izvrsni uživo. Da li su potvrdili svoju reputaciju, pročitajte u nastavku teksta.

uspješno nabavljene karte!

uspješno nabavljene karte!

Za početak, priznajem, Nickelback mi je bio drugi izbor benda kojeg bih htio vidjeti ovih dana. Kako nažalost koncert Alter Bridgea u Beču pada na radni dan (četvrtak), izabran je Nickelback. Iako su karte davno rasprodane, nailazim na dvije na Njuškalu za koncert u Beču i u tom trenutku pada odluka. Ide se na Nickelback! Moram napomenuti da, iako sam ih dosta slušao, nisam veliki fan, niti znam riječi svih njihovim pjesama (tj. rijetke znam pjevušiti), ali nema veze, sigurno će mi pjevač pomoći da ih se prisjetim.

Koncert je počeo na vrijeme, u 19:30. Za događaj večeri je publiku zagrijavao američki kršćanski rock bend Skillet. Da se radi o kršćanskom rock bendu sam saznao naknadno, uz pomoć Wikipedije, a za to krivim loš razglas koji je vjerojatno bio podešen po željama Nickelbacka, što je rezultiralo time da je pjevač Skilleta publici uglavnom bio izuzetno nerazumljiv, što je zbilja šteta jer se cijeli bend jako trudio oko nastupa. Bili su puni energije, a najbitnije, dobro su zvučali. Osim pjevača koji se maksimalno trudio animirati publiku, treba spomenuti da se bendu svaku drugu pjesmu pridružio dvojac s violinom i violončelom što je zvuku benda dodalo zanimljiv štih, a i poboljšalo scenski nastup. Iako osobno sumnjam da ću ići preslušavati njihove stvari, siguran sam da su svojim nastupom zaradili novih fanova te večeri.

Skillet

Skillet

Nakon manje pauze, na pozornicu uz zvukove Darth Vader teme iz Star Warsa dolaze članovi Nickelbacka i odmah počinju s izvođenjem prve stvari s zacrtane set liste, Animals. Ono što je usljedilo jest najbolji performans uživo kojeg sam ikad doživio. Izbor pjesama je definitivno pomogao. Naime, kako se radi o “The Hits” turneji, set lista se sastojala od većine njihovih najvećih hitova, što je značilo da će svi znati riječi pjesama što je definitivno pozitivna stvar za vibru koncerta. Ali jedno je imati dobru vibru, a drugo je dignuti publiku na noge, a upravo je to uspio Nickelback te večeri. Dečki su jednostavno bili odlični. Njihov scenski nastup nema hrpu eksplozija i vizualnih efekata kao npr. scenski nastup meni jako dragog Rammsteina, ali to nadoknađuju komunikacijom s publikom. Između svake pjesme je Chad Kroeger, glavni pjevač benda, zbijao šale s ostalim članovima benda i publikom u prvim redovima. A bilo je svega i svačega. Od gaćica koje su bile bačene na pozornicu, do natpisa s nemoralnim ponudama za klavijaturista i back vokala benda, Ryana Peakea. Sve je to bilo pretvoreno u dobru zezanciju i nešto u čemu publika može uživati. Chad je tu večer vladao pozornicom u maniri iskusnog frontmena, a publika mu je cijelo vrijeme jela iz ruke.

Naravno, ne treba zaboraviti i glazbeni dio. Nickelback posjeduje danas rijetku kvalitetu da uživo zvuče bolje nego na studijskim snimkama. Sviraju fenomenalno, a Chad je svaku pjesmu otpjevao bez greške i na iznimno visokom nivou, a da je pri tome izgledao kao da mu to ne predstavlja nikakav problem te da mu za to nije potreban nikakav poseban trud. Bendu se u jednom trenutku priključio i Timmy Dawson, njihov bivši backup gitarist koji je oduševio na klavijaturama i akustičnoj gitari, pogotovo pri izvedbi pjesme “Lullaby”. Zanimljivo je bilo čuti i vokalne sposobnosti backup vokala benda, Ryana Peakea, koji je nakon bisa odlično otpjevao Nickelbackovu izvedbu “Saturday Night’s Alright for Fighting” od Eltona Johna. Koncert je završio fantastičnom izvedbom znakovite pjesme “Burn it to the ground”.

Citirati ću dečka koji mi je prodao karte za koncert, a i bio na njemu “Nickelback je jebao majku i oca, baš turbo dobar koncert”. Kratko i jasno :) Ako ste u prilici, prošetajte do Budimpešte 8.11. i osobno se uvjerite u njihovu kvalitetu.

Set lista koncerta:

 1. Animals
 2. Woke Up This Morning
 3. Photograph
 4. Something in Your Mouth
 5. Savin’ Me
 6. Far Away
 7. Never Again
 8. Too Bad
 9. Someday
 10. Rockstar
 11. When We Stand Together
 12. Drum Solo
 13. Gotta Be Somebody
 14. This Afternoon
 15. Figured You Out
 16. How You Remind Me
 17. Saturday Night’s Alright for Fighting (Elton John cover)
 18. Burn It to the Ground
odličan bend, odličan koncert

odličan bend, odličan koncert

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>