Okusi Irske: Jameson i Guinness
Published On 10.12.2013. » 5810 Views» By Uriel » Cuga, Lifestyle, Putovanja

Budimo iskreni. Irska prehrana je koma. Poznata po svom „bogatom“ doručku s kobasicama, slaninom, jajima, black puddingu te prženim krumpirićima, irska prehrana, koja je zapravo vrlo slična engleskoj, sinonim je polaganog i mučnog samoubojstva. Ali treba im skinuti kapu kad je u pitanju alkohol. Osim što su redovito po svim istraživanjima najpijanija nacija na svijetu, oni to rade sa stilom. Vjerojatno zato da smetnu s uma činjenicu da je vani uvijek kiša.
Jameson viski i Guinness pivo su iznimno popularni brandovi u svijetu. U našem posjetu Irskoj, tj. Dublinu (o kojem ćete uskoro moći više čitati) smo posjetili „tvornice“ u kojima se dotična pića prave.

zbilja je

Guinness Storehouse bi se moglo nazvati spomenikom na sedam katova Guinness pivu i njegovom tvorcu, Arthuru Guinnessu. Naime radi se o turističkoj atrakciji unutar kompleksa pivovare u kojem možete naučiti kako se izrađuje Guinness i saznati zanimljive informacije o njegovoj povijesti. Već na prizemlju imate priliku vidjeti (u staklenom podu) ugovor za najam lokacije za tvornicu koji je Arthur Guinness sklopio davne 1759. Zanimljivost je da je ugovor za najam sklopljen na 9000 godina. Na tom mjestu, i s tom informacijom počinje vaša tura.

ugovor o najmu na 9000 godina

Kako vam ne želimo odati previše, reći ćemo vam da ćete na tih sedam katova imati priliku vidjeti proces stvaranja Guinnessa, naučiti kako profesionalno „kušati“ pivu, naučiti kako ispravno točiti Guinness, vidjeti stare promotivne materijale za Guinness te na kraju dotični i kušati. Preporučujemo da se s kušanjem strpite do sedmog kata gdje se nalazi tzv. Gravity bar koji je zapravo prozirna kupola sa šankom u sredini gdje možete popiti vaš Guinness (ili tri) uz prekrasan panoramski pogled na grad. Iako se o ukusima ne raspravlja, osobno su mi bolje belgijske tamne pive, ali neovisno o tome da li ste ljubitelj Guinnessa ili ne (ili pive generalno), ako ste u Dublinu, ovo je zanimljiva turistička atrakcija koju vrijedi posjetiti.

18 godina. najbolje doba za degustaciju 🙂

Stara Jamesonova destilerija je pak malo drukčije iskustvo. Dok je Guinness Storehouse ogromno zdanje, Jamesonova destilerija je mala i pruža nekako intimnije iskustvo. Što pod ti mislimo? Pa, dok ste u Guinnessu mogli slobodno hodati, u Jamesonu vas vodi vodič. Tura traje sat vremena, i puno više saznate o procesu proizvodnje nego u Guinnessu. Imat ćete priliku vidjeti proces sazrijevanja Jamesona. Naime, vidjet ćete bačve s prozirnim vrhom u kojima je Jameson star 3, 5, 12 i 18 godina. Zapanjit će vas razlika u boji, ali i količini sadržaja. Naime, u jednog godini 2% sadržaja bačve ispari što predstavlja velik gubitak za destileriju (procjena je na oko 20000 boca dnevno). Taj gubitak nazivaju „angel’s share“. Na kraju ture ćete imati priliku probati Jameson koji će vam biti ponuđen u različitim oblicima (koji predstavljaju popularne načine kako se dotični pije diljem svijeta). Ako ste već probali čisti, preporučujemo ga u kombinaciji s ginger aleom.

bar u Jameson destileriji

I za kraj mali savjet: prijavite se na početku ture kada budu tražili dobrovoljce za „posebnu degustaciju“. Naime, dobit ćete priliku degustirati Jameson uz bok dva najpopularnija rivala (Johnnie Walker i Jack Daniels) te donijeti sud koji je bolji. To iskustvo bi vam trebalo biti zanimljivo jer ćete nakon ture, zbog informacija koje ste dobili tokom nje, moći uočiti suptilne razlike između ta tri viskija. Na kraju ćete dobiti i malu uspomenu u obliku „titule“ kušača viskija 🙂
Neovisno o vašim alkoholnim preferencijama, obje „tvornice“ vrijedi posjetiti jer ćete dobiti uvid u način proizvodnje dva najpopularnija irska alkoholna pića, dobro se zabaviti, a i nešto popiti 🙂 Definitivno preporučujemo!

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.