Sane – dajmo im da sviraju
Published On 26/11/2013 » 8114 Views» By Uriel » Glazba

Osim što rijetko slušam domaće izvođače, još rijeđe ih slušam uživo. Razloga je mnogo, ali nabrojat ću tri najbitnija; danas sve što je “in”, a da je domaće, baca na narodno ili je kronično loše produkcije i nezanimljivo. Moglo bi se reći da mi je izlet u Sax i nastup Sane-a promijenio pogled. Sad barem više nemam isprika za svoju “glazbenu” lijenost.

Ako ih niste čuli do sada, Sane je jedan odličan hrvatski bend koji je meni osobno najupečatljiviji po svojim obradama stranih i domaćih stvari. Glazbenim puritancima među nama će se na takvo što dignuti dlake na leđima, ali mislim da treba imati muda obraditi poznatu stvar, a talenta za to napraviti dobro. A Sane ima oboje (tj. troje ako ćemo inzistirati na detaljima). Izdvojit ću par njihovih obrada koje biste trebali poslušati, a ostatak možete čuti na njihovom youtube kanalu, nekom od koncerata (npr. ovu subotu: 30.11.2013. u Sax-u) ili na njihovom albumu “Do not cover”. Radi se o stvarima “Pelin i med” od Dine Dvornika i “Sleeping Satellite” od Tasmin Archer za koju je sama Tasmin izjavila da se radi o najboljoj obradi njene pjesme.

Osim covera, Sane ima i autorske stvari. Odlične autorske stvari! Svoj prvi i zadnji autorski album izdaju 1998. pod nazivom Antelupiulla, a zanimljivost je ta da se radi o pjesmama na engleskom.

 E sad. Čemu članak? Pa, Sane snima novi autorski album na engleskom, a pošto je nemoguće u hrvatskoj naći izdavačku kuću koja bi izdala album na “stranom” jeziku, bend se ponovno okreće crowdsourcingu. Kažem ponovno, jer je tako financiran i njihov cover album iz 2012. “Do not cover”. Kampanja traje već neko vrijeme i ne ide baš najbolje. Stanje u državi sigurno ne pomaže, a i taj način financiranja projekata je Hrvatima još nov i nepoznat. Sve to previše zvuči kao poklanjanje novaca, a budimo iskreni, to se nikome ne sviđa 😀 Ali kao što možete vidjeti na ovom linku, to nije zapravo tako. U zamjenu za vaš doprinos kampanji možete, ovisno o iznosu vašeg doprinosa, dobiti zauzvrat razne stvari. Za manje donacije obično dobijete (potpisan) primjerak albuma ili majicu, dok za veću donaciju možete dobiti i nastup benda na lokaciji po vašoj želji. Ako im platite troškove putovanja, spremni su nastupiti i na Marsu.

U sklopu kampanje je izdana i nova stvar “Tic tac”, a očekuje se i kratki  film o tri brata kojima farma propada, pa ju žele spasiti snimanjem svjetski popularnog albuma na Engleskom. U filmu sudjeluju Mila Elegović, Stojan Matavulj, Ivan Šarić, Lana Jurčević, Mile Kekin i članovi benda. Film je opisan kao iznimno retardiran kao i cijeli bend pa je očito zašto trebaju našu pomoć.

Link na kampanju: http://www.indiegogo.com/projects/support-sane-in-the-production-of-their-original-album

Poslušajte njihove stvari, uvjerite se u kvalitetu te podržite kampanju i nagradite njihov trud. Donirajte, shareajte, lajkajte, donirajte! Podržite lokalnu ekonomiju, zar ne vidite da je kriza! Da ne bi bilo da ne vjerujemo u ono što promoviramo, odlučili smo voditi primjerom i donacijom. Sliku majice i albuma očekujte na FB kanalu :)

Share this post
About The Author

2 Responses to Sane – dajmo im da sviraju

  1. Darko says:

    Ovo mi je totalno cool. ja ih nikad nisam slušao, ali zvuče ok. Možda bi i navratio u Sax ovaj vikend!
    Možda kupim i ja CD unaprijed :)

  2. Pingback: spreha.net | Kako se zabaviti ovaj vikend?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>