Staind
Published On 11/09/2013 » 2497 Views» By Uriel » Glazba

Možda je to zbog toga što je vani hladno i pada kiša, a možda sam se jednostavno probudio sjetan, ali danas mi se sluša Staind. Za ljude koji poznaju njihov opus ovaj članak će biti poticaj da ih opet preslušaju, a za vas ostale će ovo biti uvid u jedan od meni osobno boljih rock bendova s prijelaza stoljeća. Dopustite da vas upoznam sa Staindom.

Staind

Staind je američki rock bend, osnovan 1994. koji je do danas snimio sedam albuma. Bend ima pet broj jedan singlova te je prodao preko 15 milijuna nosača zvuka. Karijeru su počeli sviranjem covera raznih popularnih rock bendova (KornRage Against the MachinePearl JamToolAlice in Chains, itd…), a njihovog prvog albuma, Tormented iz 1996. se gotovo nitko ne sjeća zbog činjenice da ga je bilo iznimno teško nabaviti jer je izdan u samo 4000 kopija. Svoj prvi veliki nastup su bukirali preko veze (tj. preko rođaka glavnog pjevača Aarona Lewisa), a nastupili su kao predgrupa Limp Bizkitu. Netom prije nastupa je frontmen Limp Bizkita, Fred Durst čuo njihov cover jedne od svojih pjesama koji mu se nije svidio te im je neuspješno pokušao otkazati nastup. Nakon njihovog nastupa su se pak stvari bitno promijenile. Durst je bio impresioniran nastupom te postaje jedan od fanova i prijatelja benda.

Priča oko pjesme Outside je nekako nezamisliva u okviru današnjih nastupa popularnih glazbenika. 1999. Staind nastupa zajedno s Limp Bizkitom po cijelom SADu, gdje za vrijeme jednog koncerta u gradu Biloxi, u saveznoj državi Mississippi, Durst poziva na binu Lewisa da sam izvede neku pjesmu. Iz samo sebi poznatog razloga Lewis izvodi nedovršenu pjesmu “Outside”, na kojoj radi od nastanka benda, te ju dovršava za vrijeme samog nastupa. Osim priče kako je nastala, još jedna zanimljivost je da je akustična verzija bila bitno popularnija nego studijska verzija.

Slava dolazi u 2001. s izdavanjem trećeg studijskog albuma, Break the Cycle. U prvom tjednu od izdavanja album doseže prvo mjesto Billboardove TOP 200 ljestvice albuma, a glavni single, “It’s been awhile” postaje jedna od najpuštanijih stvari na radiju u SADu tog desetljeća. To im je ujedno komercijalno najuspješnija i široj publici najpoznatija stvar. Spot je režirao Fred Durst :) Sam album je pun hitova, a spomenut ću ih par poznatijih: Outside, Fade i For You. Ako poslušate pjesme For You i It’s been awhile čut ćete veliku razliku u zvuku koja je obilježila ovaj album. Čut ćete prijelaz s nu metala u nekakav alternativni rock/metal po kojem su zapravo najpoznatiji. For You nakon što je pustite poslije slušanja pjesama Outside i It’s been awhile zvuči kao nešto što bi našli na albumu Linkin Parka.

Nakon albuma Break the Cycle, priča o Staindu i njihovom uspjehu se svodi na čisto nabrajanje. Sljedeća dva albuma; 14 Shades of Gray i Chapter V, postaju instant uspjesi te donose nove hitove; “So Far Away”, “Price to Play”, “Zoe Jane”, “Everything Changes” itd… Album “The Singles” pak svojim izlaskom ističe glavnu snagu benda, a to je svirka uživo. The Singles je album koji je nastao 2006. za vrijeme jednog nastupa u New Yorku, gdje bend izvodi 16 pjesama među kojima su tri odlična covera. Radi se o pjesmama Sober od Toola, Nutshell od Alice in Chains te Comfortably Numb od Pink Floyda. Osobno su mi sva tri covera fantastična, a pogotovo Comfortably Numb koji mi je čisto s vokalne strane bolji od originala. I tu završava naša priča o Staindu. Bend i dalje postoji, najavili su novi album, a neovisno o tome kakav će biti, uvijek imamo već snimljen materijal. Koji je odličan. Poslušajte ga 😉

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>