Svetac, surfer i direktorica (Robin Sharma)
Published On 09/12/2010 » 2656 Views» By Zrinka » Knjige

Knjiga opisuje susret Jacka Valentinea i njegova oca s kojim nije komunicirao. Jack nakon nesreće završi u bolnici gdje jedne večeri u njegovu sobu dovedu starca na samrti, kako se kasnije ispostavi njegovog izgubljenog oca. U razgovoru Jack otkriva da je starac pun mudrosti i nakon njegove smrti odlazi na putovanje koje mu je otac namijenio. Na tom putovanju provodi vrijeme sa tri životna učitelja: svećenikom, surferom i uspješnom direktoricom koji mu iznose svoje mudrosti i savjetuju ga kako da uspješno i potpuno živi.

Svetac, surfer i direktoricaNažalost ovo je jedna od onih knjiga za koje nije šteta da ih se pročita, ali nikako nije knjiga vrijedna utrošenog dragocijenog vremena. Nije pamtljiva i nije posebna. Dijalozi su poprilično mlaki i nerealni, loše uklopljeni. Ideje koje pisac iznosi nisu nove niti revolucionarne, a niti način na koji ih se iznosi ne zaslužuje pohvale. Na mene zapravo ostavlje dojam knjige koja je pretjerano komercijalizirana i iako deklarativno ima za cilj produbiti kvalitetu života čitatelja teško da u tome može uspjeti. Osim naravno kod onih čitatelja koji su prelijeni da se sami ulove ukoštac sa životom i potrude se razmisliti o načinu na koji žive. Zapravo ovo je knjiga za ljude koji žele pročitati „recept“ za sretniji život. Osobno ne vjerujem da tako nešto postoji tako da me se ova knjiga nije dojmila. Zar netko uistinu može povjerovati da je najbolji način za produhovljeno življenje da se nađe učitelja pita ga „kako?“ ovaj odgovori i odjednom smo mudri i produhovljeni? (i naravno slažemo se sa svime što ovaj kaže…) Ja ne.

Ako se traži inspirativna knjiga tog tipa postoji cijela plejada pisaca koji svoje (puno inovativnije) ideje iznose na puno zanimljivije načine (Coehlo, Bach…)

Daleko od toga da je ova knjiga bezvrijedna-nije. Prepuna je divnih i zanimljivih citata i neke su stvari u njoj zaista u skladu sa mojim poimanjem svijeta. No jednostavno je previše banalna i naivna, a kad je nešto čak i meni naivno onda to zaista je naivno.

 

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>