The Settlers of Catan – društvena igra
Published On 24/08/2013 » 3522 Views» By Miki » Lifestyle

 

Napravljena davne 1995 godine “The Settlers of Catan” (Naseljenici otoka Catan) je jedna od najpopularnijih igra na ploči ikada napravljenih. U originalu napravljena za 3 do 4 igrača danas uz ekspanziju za čak do 6 igrača. Igrač preuzima ulogu doseljenika na otok koji uz pomoć izgradnje naselja i trgovine pokušava doći do što veće količina resursa pomoću kojih opet širi svoja naselja te skuplja bodove koji su potrebni za pobjedu.

Settlers of Catan

Igra trenutno ima kultni status koji osim velike fan baze potvrđuje i činjenica da se pojavljuje u seriji “Big Bang Theory”. Osim u popularnoj kulturi poznata je po svjetskom natjecanju koje se održava svake godine – sljedeće, za 2014 godinu, će se održati u Njemačkoj.

Velika prednost same igre i razlog zašto je meni odlična je da ni jedan igrač ne može izvisiti tijekom trajanja igre, a sama ploča je svaki put drugačija pošto sam proces sastavljanja polja podložan slučajnosti. Ako nikada niste bili veliki fan igara na ploči, a jedino što ste igrali je bio Monopoly, onda ovo bi vam se moglo pokazati kao osvježenje i otvorit vam prozor u svijet boardgameova. Drugim riječima vrijeme je da podvučete rukave i krenete u izgradnju sela, gradova, cesta i onog najzabavnije, trgovine.

Do sada su se pojavile mnoge ekspanzije igrice : Seafarers of Catan, Catan: Cities and Knights i Catan: Traders & Barbarians koja svaka na svoji način donosi dodatne elemente u samu igru. Vrlo je zanimljiva i zadnja varijacija igrice koja dolazi u Star Trek ruhu – Star Trek Catan. Umjesto na otoku igra se odvija u svemiru, a umjesto cesta su svemirski brodovi, umjesto gradova svemirske baze.

startrek2

OCJENA : Savršena zabava za vikend kada se želite zabaviti na sat do dva, tako da ću joj dati ocjenu 8/10. Za sve malo agresivnije falit će nemogućnost osvete ili borbe koja uvijek učini svaku igru zabavnijom.

GDJE NABAVITI : Amazon, Njuškalo, Mecator… (cijena od 150 – 200 kuna)

Ako želite isprobati online verziju preporučujemo vam PlayCatan ili za mobilnu verziju na Google Play-u

Komentirajte na forumu

Share this post
About The Author

Comments are closed.