Vrata u podu
Published On 08/12/2010 » 1771 Views» By Kreso » Film

The Door In The Floor, SAD, 2004, 108min, Discovery Film
R: Tod Williams
Uloge: Jeff Bridges, Kim Basinger, John Foster, Elle Fanning

Prvo da otklonimo sumnje oko prijevoda filma, iako su kinoprikazivači film oslovili sa ¨Vrata prema dolje¨, distributer je nazvao ¨Vrata u podu¨ pa mi ostajemo pri tome. Iako je to manje važno, a više je važno da smo dobili jednu vrlo solidnu dramu, sa vrhunskim ulogama Jeffa Bridgesa, pa i Kim Basinger.

Treba svakako reći da je film prerada knjige pisca Johna Irvinga, i to sa dobrim uspjehom. Jeff Bridges tumači Teda Colea pisca dječjih priča i romana koji nakon tragedije i pogibije dvojice svojih sinova, nikako da otpočne normalan život i odnos sa suprugom Marion (Basinger). Iako su se preselili u mirni grad, kupili veliku kuću i dobili kćer Ruth, uspomena na sinove ne blijedi (posebno na slikama u dnevnoj sobi), a posebno je pogođena Marion koja nikako da preboli i prestane razmišljati na taj tragični događaj. Kulminacija raspadanja braka nastupa kada im na ljeto dolazi mladi Eddie, koji bi trebao pomagati Tedu u pisanju i učiti od njega. No, Ted većinu vremena provodi sa modelima za svoje akte, a Eddie u sanjarenju i ostvarivanju čežnje za Marion….

¨Vrata u podu¨ su drama kojoj se nema puno toga prigovoriti, međutim film nema ni pretjeranih trenutaka za pamćenje, ali nema ni puno mana pa smo dobili jednu sasvim solidnu dramu. Redatelj Williams vješto prikazuje raspad braka nekad sretnog braka, gdje miješa tužne i sretne trenutke i u kojem se ni jedna strana ne osuđuje. Jer, dok Eddie otkriva seksualne čari skoro trostruko starije Marion, Ted uživa u aferi sa ženom koja mu je poslužila kao model za akt. Naravno, u svemu tome najviše pati mala Ruth, koja obožava gledati slike svoje preminule braće, ali nema pravi odnos ni s ocem ni s majkom. Na kraju ona ostaje s ocem, a to što su troje glavnih junaka na kraju ostali sami, logični je slijed događaja. Marion je pobjegla, Eddie se vraća kući, a Ted ulazi u surovu stvarnost kroz vrata u podu.

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>