Zašto ne volim nogomet
Published On 22/08/2013 » 2707 Views» By Uriel » Sport, Uriel

Za koju minutu će „ponos našeg grada“ još jednom pokušati izboriti Ligu Prvaka, a ja sam jedan od malobrojnih muških Zagrepčana koje za to boli briga. Namjerno izdvajam ovo muških, jer svi znaju da žene ne gledaju nogomet niti bi trebale smetati „prave muškarce“ dok navijaju za gomilu preplaćenih „sportaša“ koji 90 minuta naganjanju loptu po travi. Vjerojatno si negdje čoporativno rade pletenice ili gledaju „Sex i grad“. A ja tu sjedim i razmišljam zašto ne volim nogomet. Pa krenimo redom.

Najviše mi se kod nogometa gadi nedostatak fair playa. Nema mi gore stvari od gledanja nogometaša kako se u jednom trenutku valjaju po podu kao da ih je pokosio tramvaj, da bi se bez problema digli u drugom, „iznudivši“ nekakav karton. Zar je to sport? Možemo se sprdati koliko god hoćemo s Amerima i činjenicom da se u njihovom nogometu noge koriste svake prijestupne godine, ali njihova varijanta nogometa je ušla u 21. stoljeće s instant replayom svih mogućih situacija što je za posljedicu imalo svođenje nepotrebnog izležavanja na travnjaku na minimum. Jer izležavanje na travnjaku je gay. Zbog čega u američkom nogometu osoba koja leži na travi obično ima desetak frajera na sebi za kaznu. Postoji zanimanje u kojem se plaća vrijeme provedeno na leđima. Zapravo, čini se da postoje dva.

"sport"

“sport”

Kad već spominjem kurvanje, ne treba izostaviti namještanje utakmica. Jedan od najvećih skandala u nogometnoj povijesti je otkriven 2006. kada se u talijanskoj Serie A i Serie B otkrila mreža igrača, trenera, menadžera te sudskih organizacija osmišljena s ciljem namještanja utakmica pomoću podobnih sudaca. Žalosna je činjenica da su drakonske kazne nakon žalbi smanjene te da je Milan te godine uspio osvojiti Ligu Prvaka iz koje je u originalnoj kazni bio izbačen. Novčane kazne su naravno bile reda veličine vrijednosti godišnje potrošnje kikirikija na stadionu. Fuj. Fuj. Fuj. I onda netko navija za te klubove. Što nas dovodi do razloga broj tri. Navijači.

Kažu da su za vrijeme NATOvih bombardiranja Srbije lokalci smislili originalnu kletvu. „Dao Bog da ti kuća bila na CNNu.“ Da li postoji gore prokletstvo za neki grad od gostovanja Dinama? Ili veća nesreća za neku majku da sazna da joj je sin BBBovac? Netko će reći da je gore navijati za Hajduk, ali mislim da je biti član Torcide nakon toliko guženja stvar karaktera, a i po prirodi moraš biti optimist što je lijepa i rijetka karakteristika za imati ovih dana u Lijepoj našoj. Uglavnom, dosta mi je toga da mi domovinu u inozemstvu predstavljaju majmuni koji nemaju pametnijeg posla nego raditi sranja na nogometnom stadionu. Dosta mi je toga da gradske zidove konstantno ukrašavaju poruke jedne skupine debila još većem. Ako je Mamić peder, a vi ga jebete, što to čini vas?

odlazite i vi i Mamić i nosite

odlazite i vi i Mamić i nosite “svetinju” sa sobom

Iako ima još puno puno toga, na kraju bih samo spomenuo novac. 2006. je Hrvatska Vlada oprostila 700 milijuna kuna duga hrvatskim klubovima, a znamo u kakvom su stanju danas. U najbogatijoj nogometnoj ligi na svijetu (Engleska) ne postoji klub koji ne duguje barem par desetaka milijuna funti. A plaće nogometaša samo rastu, kako u inozemstvu, tako i u našem selu. A sve to plaćamo mi, neki kroz porez novcima, a neki na stadionu sivim stanicama. A i jednog i drugo je sve manje. I zato mi oprostite ako ne zapjevam „I sve je super i sve je za pet, kad si muško i voliš nogomet“. Ne, zbilja nije. Nogomet je igra, atletika je sport!

Share this post
About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>